Отсяването на мигранти е изключително опасна процедура

Марияна Стоянова - БЧК, Мажд Алгафари - геополитически анализатор, Бизнес старт, 03.07.2018

Отсяването на мигранти е доста опасна процедура, тъй като молбите се разглеждат наистина много бързо. Това поражда възможност мигранти, които са под риск, да бъдат определени като икономически и да бъдат върнати в страната, от която идват. Това каза Марияна Стоянова, БЧК, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Поатанасова. Изказването бе по повод решението на Германия да се създават центрове за отсяване на мигранти – политика, за която се договориха германският канцлер Ангела Меркел и вътрешният министър на страната Хорст Зеехофер.

"След това решение ще се получи едно разделяне на политически от икономически емигранти и бежанци. Доколко е правилно това решение не е ясно. Трябва да се направят центрове и да се отсяват внимателно. И време, и средства ще отнеме“, това посочи Мажд Алгафари, геополитически анализатор, който също беше гост в предаването.

Според Стоянова изграждането на подобни центрове също ще отнеме много средства.

Политическите амбиции и спасяването на политическите цели станаха заложник на хуманитарното начало. Това са хора и начинът, по който се гледа на тях, задължително трябва да е хуманен.

Алгафари добави, че все пак трябва да се потърси и сметка за средствата, които са отделени за мигранти, не само да се отчита техният брой.

Стоянова посочи още, че интеграционните програми са много разпокъсани и неефективни. Според нея те не могат да се справят с новите изисквания, още повече, че са отделни за всяка държава.

Необходимо е да има общи интеграционни държавни политики за бежанците. Към момента те са различни и е нормално мигрантите да се насочват към държавата, в която тези политики са най-приемливи. Екстернализацията и извеждането на такива центрове може да доведе до радикализация. Европа не трябва да поема такъв риск.

Вижте целия разговор във видео материала.

Последни новини
Още от Предавания