В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Няма правни основания за преразглеждане на Лозанския договор

Сотирис Сербос, преподавател по международна политика, В развитие, 11.12.2017

Няма никакви правни основания за искането на президента Ердоган за преразглеждане на Лозанския договор. Става въпрос за установени граници, а такива не могат да бъдат променяни. Това коментира преподавателят по международна политика в Тракийския университет „Демокрит“ Сотирис Сербос в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Няма правни основания, особено в мирни времена. Това би се случило единствено по време на война или нещо подобно“.

Сербос обясни, че по отношение на политическия контекст на твърдението на турския президент, има две страни.

„Първо, той адресира вътрешнополитическия фронт, опозиционните партии, които са прокемалистки настроени, т.е той иска да разграничи своята партия. Лозанският договор поставя основата на новата турска република наследница на Османската империя. Тоест Ердоган иска да каже, че това, което се е случило тогава, е било грешно и че трябва да се направи нещо. Това му дава точки във вътрешнополитическия дебат“.

Преподавателят посочи, че по отношение на останалия свят индикацията, която Ердоган иска да изпрати както към региона, така и към САЩ и Европа, е, че той продължава да играе роля на твърд участник в Близкия Изток.

"Той иска да каже, че Турция трябва да бъде основен участник в баланса на силите в Близкия Изток. Лозанският договор не е единствено за границите между Турция и Гърция, но също и за граници на страни като Ирак и Сирия. Така че Ердоган изпраща сигнал, който гласи: „Ако не ми позволите да подобря ролята на Турция, не забравяйте, че има и други фронтове, които мога да отворя - например Гърция“. Това ни припомня, че реториката на президента Ердоган става доста по-трудна за някакъв конструктивен подход между двете страни“.

 

 

Последни новини
Още от В развитие