Острата нужда от адекватно законодателство за фирмите във фалит

Вихра Андонова, член на УС на фондация Евро – перспективи, В развитие, 28.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Сегашното законодателство категорично превръща в неизкупваем грях да управляваш фирма във фалит. Има опити да бъде допълван Търговският закон, писан в началото на 90-те години. В началото на 2017 беше гласуван текст за ранна идентификация на предприемачи, чийто бизнес не върви добре. Но този текст само фигурира в закона. Нищо друго от рамката му, която трябва да съпътства успешното му прилагане, не е налице. Очаква се подобни правила да се приемат най-рано в края на тази година. Не трябва да чакаме толкова много, още повече, че и самата Европа е назад в подкрепата за стартиращите предприемачи.

Това каза в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки членът на Управителния съвет на фондация „Евро-перспективи“ Вихра Андонова. Темата в минутите след 13:00 – острата нужда от адекватно законодателство по отношение на фирмите, изпаднали във финансов колапс.

„След началото на глобалната криза броят на фирмите, приключили дейността си, е нараснал средно с 50-60%. Тук вече идва въпросът колко бързо един предприемач, изправил е пред фалита, може да се включи отново с нови бизнес инициативи“, каза Андонова.

Защо не е улеснен режимът за даване на „втори шанс“ за фалиралите предприемачи? „Може би това е свързано със стремежа ни да бъдем много повече отдадени на административните процедури, да минаваме през едни тежки стъпки, да се слагат предварително определения и то в много ранен етап. Проектът, по който работим – Restart, обединява 4 страни с различен профил – Ирландия, Холандия, Испания и България. Той се опитва да създаде от една страна едни наръчници за това как да се обединяват хората, когато искат да защитят правата на „втори шанс“ предприемачите (фалирали лица, отново стартиращи бизнес – бел.ред.), от друга иска да повдигне тази дискусия в обществото, защото няма смисъл да пишем някому двойка предварително и да го оставим в периферията“, допълни тя.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Предавания