Централните банки стимулират рисковите инвестиции

Бисер Манолов и Валентин Манев в InvestOr, 17.07.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Индексите на Wall Street чупят нови рекорди, след като паричната политика на световните централни банки стимулира рисковото поведение на инвеститорите. Това коментираха финансистът Бисер Манолов и управляващият партньор в Excellgate Consulting Валентин Манев в седмичното обзорно пазарно предаване Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Свилен Колев.

Всички търговци на финансови активи са вперили погледи в паричните стимули на централните банки, което стимулира необосновано високото рисково поведение на пазарните играчи, коментира Манолов, като добави, че трейдърите чакат поредната порция голяма ликвидност от страна на централните банки.

„Пазарите са ирационални“, смята финансистът, като за него основният въпрос е докога ще продължава всичко това. „Рано или късно този балон, който се надува, обаче ще гръмне.“

По думите на Манолов моделите за оценка на цените на акциите не работят, а Манев допълни, че в основата на това стоят ниските лихвени проценти, които изкривяват нормата за дисконтиране на паричните потоци, например, което влияе на нормата на възвръщаемост, която изискват инвеститорите от собствения си капитал, който са вложили в проекти.

Бисер Манолов бе категоричен, че централните банки пренебрегват инфлацията при финансовите активи. Финансистът е на мнение и че няма актив, който в момента да носи балансиран риск.

„Да имаш кеш е скъпо, да инвестираш в акции и облигации е скъпо, да инвестираш в ценни метали и суровини е скъпо, а няма алтернатива“ каза Манолов и допълни, че на финансовите пазари няма логика, което провокира идеята у него, че ще има нова криза.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Свилен Колев и Валентин Манев обърнаха внимание на измененията на водещите индекси на борсите отвъд Океана за последните три месеца – период, който обхваща времето преди и след вота във Великобритания за членството в Европейския съюз. Индексите преодоляха спадовете, инкасирани веднага след резултатите от референдума, като за три месеца S&P 500 е нараснал с 3,4%, Dow Jones – с 2,6%, а Nasdaq Composite – с 1,4%. Двамата коментираха и продължаващия бичи пазар в САЩ, който е вторият най-дълъг в историята.

И Манолов, и Манев подчертаха, че в момента акциите са скъпи, но, тъй като няма алтернатива, всички купуват акции, въпреки че са скъпи.

В традиционния обзор на някои от по-важните предстоящи събития международният редактор в Investor.bg Радина Колева акцентира върху предстоящото заседание на Европейската централна банка, данните за бизнес активността в еврозоната през юли, заседанието на Турската централна банка. Фокусът беше и върху започналия сезон на отчетите в САЩ, като тази седмица големи инвестиционни банки от ранга на Bank of America, Goldman Sachs и Morgan Stanley и технологични гиганти, сред които Amazon и Yahoo, ще публикуват финансови отчети за второто тримесечие на 2016.

Управляващият партньор в Excellgate Consulting, както и Бисер Манолов, не очакват действия от ЕЦБ, като Манолов коментира и политиката на Федералния резерв на САЩ, за който очаква поне едно покачване на лихвените проценти до края на 2016.

Последни новини
Още от Предавания