Мемоарите на Бернанке са най-четени от банкери и икономисти

Bloomberg проучва кои са книгите на 2015

снимка: Andrew Harrer/Bloomberg снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Какво е общото между бившия управител на Bank of England Мървин Кинг, Аби Йозеф Коен от Goldman Sachs и управителя на централната банка на Чили Родриго Вергара? Всички те посочват мемоарите на предишния президент на Федералния резерв Бен Бернанке The Courage to Act като една от най-добрите книги, които са прочели през 2015.
Книгата бе издадена през октомври и е бестселър №1 в категория Публични финанси на Amazon. Ед Ярдени от Yardeni Research, който също отличава мемоарите на Бернанке, отбелязва, че книгата не съдържа изненади. Бившият шеф на Фед повтаря тезата си за глобалния излишък на спестявания като основна причина за надуването на цените на имотите и признава, че Фед е подценил мащаба на  проблема.

Другият топ избор сред най-известните хора в света на бизнеса е Superforecasting: The Art and Science of на Филип Тетлок и Дан Гарднър. Тази книга са посочили основателят на Eurasia Group Ян Бремър, главният икономист за САЩ на Deutsche Bank Джо Лаворня и вицепрезидентът на Citigroup Питър Орзаг.

Сред 50-те участника в годишното проучване на Bloomberg са бившите финансови министри на САЩ Лорънс Съмърс и Джон Сноу, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, главният изпълнителен директор на HSBC Стюърт Гъливър и титанът на хедж фондовете Джим Чанос.

Изборът на Бенямин Нетаняху изглежда повече от логичен - "Световният ред" на Хенри Кисинджър. Съмърс без особена изненада посочва Universal Man: The Seven Lives of John Maynard Keynes, а Сноу - книгата на нобеловия лауреат Ангъс Дийтън The Great Escape.

А какво чете самият Дийтън? Мемоарите на сопраното Дебора Войт и Dreamland: The True Tale of America’s Opiate Epidemic за епидемиите на нелегален хероин, внасян от Мексико в САЩ и на законно изписани успокоителни.

Провокативната книга на Адайр Търнър Between Debt and the Devil и Economic Rules на Дани Родрик са посочени от Витор Констансио, вицепрезидента на ЕЦБ. 

Книгата на Родрик е избор и на председателя на Съвета на икономическите съветници на президента на САЩ Джейсън Фурман, но преди нея той поставя преиздаденото след 40 години класическо произведение на Артър Оукън  Equality and Efficiency: The Big Tradeoff. Оукън, известен най-вече със закона, който описва връзката между безработица и растеж, твърди, че икономиката не може да осигури едновременно пълно равенство и пълна ефективност.

Едно по-ново заглавие - Rise of the Robots на Мартин Форд е изборът на икономиста Мохамед ел-Ериан, Анди Холдейн, главен икономист на Bank of England и Тимъти Адамс, главен изпълнителен директор на Института по международни финанси.

Отличената с много награди книга по истински случай Just Mercy: A Story of Justice and Redemption, в която се разказва за осъден на смърт, е изборът на шефа на Starbucks Хауърд Шулц и на Джон Студзински от Blackstone.

В художествената литература романът на Казуо Ишигуро (познавате го от "Остатъкът от деня") The Buried Giant очевидно се радва на най-голям интерес.

Шефът на Бундесбанк Йенс Вайдман се отличава от общия хор като посочва романа на Луис Бегли Memories of a Marriage.

Джим О'Нийл, бившият главен икономист на Goldman Sachs откроява биографията на футболиста Джордж Бест.

А Сали Кроучек, някога най-влиятелната жена на Уолстрийт, посочва новия роман на нашумялата американска писателка от хавайски произход Ханя Янагихара A Little Life.

Последни новини
Още от Съвет