Хакерска атака в Adecco Белгия - откраднати са биометрични данни

Данните представляват интерес за киберпрестъпници и терористични организации

Хакерските атаки из Европа зачестиха. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Хакерските атаки из Европа зачестиха. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Компанията Adecco, изпълняваща услуги за подбор на персонал, е станала обект на хакерска атака, след като защитната система BioStar 2 на корейската компания Suprema ID е била разбита, предаде Bloomberg.

Биометрични данни за над 2 000 служители на Adecco са били източени от сървърите на компанията. В това число попадат и пръстови отпечатъци.

Белгийският регулатор е получил своевременно информация, за да проследи сериозността на проблема, след като Suprema прави неуспешен опит да прикрие какво количество лични данни е изтекло.

Още по темата

„Стартирахме вътрешно разследване и моментално затворихме точката на достъп, казва говорител на корейската компания. Свързахме се и с водеща световна разследваща фирма, за да съберем повече информация по случая“.

Експерти са на мнение, че, ако дигиталните отпечатъци са изтрити, възстановяването им става почти невъзможно и посочват киберпрестъпници и терористични организации, като потенциални бенефициенти от подобен род изтекла информация.

„Подобен пробив компрометира контрола върху изключително деликатна информация, касаеща не по-малко от 2 000 души, коментира ръководителят на белгийския регулатор Дейвид Стивънс. Наш дълг е да хвърлим, колкото се може повече светлина върху проблема“.

GDPR регулацията на ЕС задължава компаниите да сигнализират незабавно, когато станат жертви на подобен пробив в системите им за сигурност, вещаещи сериозен риск от злоупотреба с лични данни.

Последни новини
Още от Препоръчани