На кои данни за БВП да се доверим?

Швейцария има най-достоверната статистика за БВП

Женева. снимка: Harold Cunningham/Bloomberg Женева. снимка: Harold Cunningham/Bloomberg

Статистиката за икономическия ръст има пропуски, но все пак инвеститорите и властите се уповават на нея. За да покаже колко несигурни могат да бъдат числата, лондонската компания World Economics класира 154 страни според достоверността на тяхната статистика за БВП. Най-достоверна е статистиката на Швейцария, най-ненадеждна е тази в Хаити. България е на 56 място, между Индонезия и Казахстан и на предпоследно място в ЕС. Румъния и Турция обаче са по-несигурни в данните за БВП.

"Без точни и достоверни данни, могат да бъдат взети лоши решения и последиците могат да бъдат сериозни", коментира в имейл главният изпълнителен директор Ед Джоунс, цитиран от Bloomberg. "Много наблюдатели виждат отчетените данни и вярват, че те са точни, без да задават въпроси".

Идеята зад Data Quality Index, публикуван през миналия месец, е да покаже, че БВП означава различни неща в различните страни. Индексът на достоверност е изчислен като са използвани пет критерия:

- използваната базова година;
- методът, използван за съставяне на БВП (в Европа повечето страни използват ESA 2010 - б.р., но някои от бившите съветски републики прилагат ESA 1995, а Русия - SNA 2008);
- размера на сивата икономика;
- БВП на човек от населението, което показва, колко могат да похарчат страните за събиране на данни;
- корупцията, по данни на Transparency International.

Не е изненада, че бедните страни са на дъното на таблицата. Да вземем ефекта на базовата година. Това е изчисление, което се използва, за да да се елиминират ценовите промени, когато се използва общата стойност на производството. Но ако базовата година не се променя редовно, когато нови индустрии като интернет и мобилните телефони ще бъдат представени по-слабо в БВП. Повечето развиващи се икономики използват фиксирани базови години и данните не отразяват трансформацията на икономиките им. Промяната на базовата година може да има драстичен ефект. Когато Нигерия прави това през 2014, оценката за размера на икономиката през 2013 се увеличи с 89%, по данни на Bloomberg Intelligence.

В Индия и Китай, чиито данни за БВП предизвикват съмнения до степен някои икономисти да търсят алтернативни данни, които да покажат пулса на икономиката, индексът посочва 53 и 63 място. Според собствения индекс World Economics на мениджърите по продажбите, ръстът в Индия е в съответствие с официалните числа, казва Джоунс. Но в Китай индексът показва много по-ниски нива на растеж, около половината от официалните данни (6,9% през третото тримесечие - б.р.).

Последни новини
Още от Препоръчани