Умерени ръстове в Азия

Пазарите в Япония, Австралия и Хонконг записват ръстове, а борсите в Китай и Южна Корея са затворени заради празник.

Пазарите в Азия се повишават, докато инвеститорите анализират новините около търговията и централните банки.

Регионалните индекси се насочват към най-добрия си двуседмичен период от януари, докато йената върви към най-голям седмичен спад от 8 месеца, съобщи Софи Камарудин от Bloomberg Хонконг. Nikkei 225 добави 1%, но японските банкови акции се понижават за първа от 7 сесии.

Пазарите в Япония, Австралия и Хонконг записват ръстове, а борсите в Китай и Южна Корея са затворени заради празник.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори пред пресата във Вашингтон. 12 септември 2019. Photographer: Al Drago/Bloomberg.

Оптимизмът за търговията се повиши след като президентът Тръмп обяви готовност за ограничена сделка с Китай преди срещата на високо равнище, предвидена за октомври.

Всяко временно споразумение би отложило влизането в сила на някои мита.

Сигналите за напредък подкрепиха настроението и очакванията за нови стимули от централните банки. ЕЦБ промени насоките си за лихвите като обяви, че остават на сегашните или по-ниски нива, докато прогнозата за инфлация „силно” подкрепи целта от малко под 2%.

Петролът се насочва към най-големия си седмичен спад от около 2 месеца след предупреждение към ОПЕК от Международната енергийна агенция, че се изправя пред „плашещ” излишък през 2020г.

Докато ОПЕК не обсъди задълбочаване на съкращенията на срещата си в Абу Даби в четвъртък, организацията поиска членовете й да прилагат договореното.

ОПЕК+ е изправен пред „опасно” предизвикателство на увеличение на производството на страни от Бразилия до Норвегия, което означава, че през 2020г би могло да се отчете значително повишение на запасите и натиск върху цените, обяви Международната енергийна агенция в месечния си доклад в четвъртък.

Търсенето на петрол за първата половина на следващата година ще бъде 1,4 млн барела на ден под нивата от август, обяви IEA.

Вижте видео от пазарния коментар.

Последни новини
Още от Пазари