Петролът с над 2% ръст

Смесени пазари в Азия на 22 април

Танкер на Odfjell Tankers AS на кея в Хюстън, Тексас. 12 април 2019. Photographer: Loren Elliott/Bloomberg Танкер на Odfjell Tankers AS на кея в Хюстън, Тексас. 12 април 2019. Photographer: Loren Elliott/Bloomberg

Смесени пазари в Азия с продължаване на Великденските празници в много страни по света. Акциите се колебаят между ръстове и спадове в Япония и Корея.
Китайските акции се понижиха, заедно с американските фючърси. MSCI Asia Pacific е без съществена промяна. Topix отбеляза лек ръст.
Shanghai Composite се понижи. Доларът е стабилен. Еврото се понижи.

Петролът поскъпна до най-високо ниво от почти 6 месеца в очакване правителството на САЩ да отмени изключенията от санкциите за някои страни, внасящи петрол от Иран.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се очаква да обяви решението в понеделник, съобщиха четирима източника, запознати с въпроса и цитирани от Bloomberg.

Петролът поскъпна почти 40% тази година след като ОПЕК+ продължи да изпълнява ангажимента за намаляване на добивите с цел да не се допусне пренасищане.

„Цените растат заедно с очакванията глобалното предлагане да се ограничи със спирането на изключенията от иранските санкции”, каза Ким Кванграе, анализатор суровини в Samsung Futures, Сеул, цитиран от Bloomberg.

В момента САЩ допуска изключения за следните страни, които могат да купуват петрол от Иран: Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Италия, Гърция, Турция и Тайван. Изключенията изтичат на 2 май.

Петролът поскъпна при съобщения за спиране изключенията от санкциите към Иран. WTI отбеляза 2,3% ръст до над 65 долара за барел.
Администрацията на Тръмп няма да подновява изключенията от санкциите за Иран за някои страни след 2 май.

Предстоящо

Технологичните гиганти обявяват отчетите си през седмицата: Amazon, Facebook, Twitter и Microsoft. Отчетите на европейските банки се очакват първо със съобщенията на Deutsche Bank, UBS, Barclays, Credit Suisse и Swedbank.

Централните банки на Япония, Канада, Русия, Швеция, Индонезия ще определят валутните политики.

В сряда се очакват данните на германския институт IFO.

Японският премиер Шинзо Абе ще се срещне с лидери от ЕС в четвъртък, преди да отлети за САЩ за среща с президента Доналд Тръмп.

Инвеститорите очакват с голямо внимание данните в петък за БВП на САЩ.

Последни новини
Още от Пазари