Европейските акции се търгуват разнопосочно с преобладаващо понижение

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 10.01.2019

Европейските акции се търгуват разнопосочно с преобладаващо понижение, коментира Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Новогодишното поскъпване при световните акции днес е в застой, уточни Потс. "Доларът леко поскъпва, а петролът се е насочил към първото си понижение от 2 седмици. Инвеститорите си поемат дъх след скорошните бързи ръстове. Междувременно липсата на конкретни детайли от търговските дискусии между САЩ и Китай не предлагат свеж катализатор за запазване на импулса. 3 часа и половина от началото на борсовата сесия в Европа акциите като цяло са в понижение, но картината е разнопосочна. Акциите се съвсем леко на зелено в Италия и Испания, но на червено във Франция, където индексът CAC 40 отстъпва с 0,7%, а Dax в Германия е в понижение с 0,3%, спомена още той.

"Автомобилните производители и технологичните акции са сред най-силно губещите, докато акциите на компаниите за комунални услуги и банките са на зелена територия. Фючърсите по индексите S&P, Dow Jones и Nasdaq се понижиха, сочейки към отваряне на по-ниски стойности по-късно днес в САЩ. Това става, след като основните индекси се повишаваха 4 поредни дни. Японските акции водят пониженията в Азия, макар азиатскотихоокеанският индекс MSCI да се понижи незначително. На валутните пазари юанът търгуван в чужбина поскъпна до най-високото си ниво от август, а еврото поевтиня след още разочароващи данни – но този път от Франция".

Петролът се търгува близо до 1-месечен връх, след като навлезе в бичи пазар. Това става, след като напрежението между несигурни икономически перспективи и усилията на ОПЕК да ограничи доставките продължава да предизвиква волатилна търговия. Лекият суров петрол поевтинява съвсем леко, след вчерашното си силно поскъпване, което изтегли до 23% отскока на петрола от 18-месечното дъно, достигнато през декември. Лекият суров петрол се търгува малко под 52 долара за барел.

Гледайте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Пазари