Финансовите пазари в Турция продължават своя спад

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Турция, В развитие, 16.05.2018

Финансовите пазари в Турция продължават своя спад, след като в ексклузивно интервю за Bloomberg TV в Лондон турският президент Реджеп Ердоган каза, че ще поеме по-голяма отговорност за паричната политика, ако спечели изборите следващия месец. Това посочи изпълнителният продуцент на Bloomberg Турция Симин Демокан в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV България с водещ Вероника Денизова.

„Ердоган последователно разкрива своята неприязън към високи лихви. Въпреки това, някои инвеститори казват, че централната банка в крайна сметка ще е принудена да увеличи лихвите, за да укрепи акциите при изгледите за по-високи американски лихви“.

По думите ѝ турската лира е една от валутите, която е най-силно ударена от разпродажбата на развиващите се пазари тази година в условия на опасения, че лихвите на Турция са твърде ниски предвид дефицита по текущата сметка на Турция и двуцифрената инфлация.

„Това е пореден ден и поредно рекордно дъно за турската лира. Индексът Borsa Istanbul спада за 2-ри пореден ден“.

Демокан посочи, че пазарът на облигации изпитва тежка липса на ликвидност, като доходността по 10-годишните държавни облигации е на рекорден връх - почти 15%.

„Турският 5-годишен спред на суапа за кредитно неизпълнение се покачва най-много от февруари миналата година“.

 

Последни новини
Още от Пазари