Защо изминалата седмица беше важна за световната икономика

Преглед на основните събития

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп наложи митата, с които отдавна заплашваше Китай, Китайската централна банка се сдоби с нов гуверньор, а Фед за първи път повиши лихвите, начело с Джером Пауъл.

Митата на Тръмп

Доналд Тръмп пое най-големия икономически риск от президентството си, като наложи наказателни мита за китайски внос на стойност най-малко $50 млрд. Отговорът на Пекин не закъсня и той вече обяви първите ответни мерки срещу митата на Тръмп. Акциите потънаха, водени от Boeing Co, насред опасенията, че се задава търговска война, която ще засегне американските износители и потребители. Тръмп заяви, че целта му е да изравни резултата с Китай, обвинявайки страната в кражба на интелектуална собственост.

На следващата графика е представен търговският излишък на Китай в търговията със САЩ, който продължава да расте, а през 2017 удари рекордно високи нива.

Източник: Bloomberg

 

Структура на износа на САЩ

Източник: Bloomberg

 

PBOC

Китайската централна банка (PBOC) има нов гуверньор. Икономистът И Ган бе подуправител на институцията от 2008 насам. Той обеща да следва пътя на реформи на предшественика си Чжоу Сяочуан и ще се изправи пред предизвикателството да овладее дълговете и да изчисти финансите на страната, избягвайки срив на икономиката. Назначаването му идва няколко дни след новината, че Китай ще обедини банковия и застрахователния си регулатори.

Фед

Джером Пауъл оглави за първи път срещата на комитета за паричната политика към Фед. Институцията очаквано повиши лихвите. Централните банкери повишиха прогнозата си за растежа на американската икономика за 2018 до 2,7% спрямо 2,5% в очакванията през декември, а за 2019 - до 2,4% от 2,1%. Институцията прогнозира по-стръмна пътека на увеличаване на лихвите през 2019 и 2020, позовавайки се на подобрените икономически перспективи. Тя прогнозира общо 3 увеличения през тази година. Пауъл заяви, че в действията си ще бъде воден основно от представянето на икономиката. В първата си пресконференция като гуверньор на Фед той сподели опасенията на централните банкери от търговска война.

Източник: Bloomberg

 

Другите централни банки

Английската централна банка запази основния си лихвен процент без промяна, но подготвяйки условията за следващо увеличение през май. Британските данни от тази седмица показаха, че темпът на инфлация се е забавил до 2,7% през февруари, след като влиянието от поевтиняването на паунда след вота за Brexit е отслабнало. Остават обаче сигнали, че се засилва ценовият растеж, генериран на местно ниво. Заплащането расте, което предполага, че потребителските разходи може да се увеличат.

Вероятността от увеличение през май се е повишила до 86%.

Източник: Bloomberg

Последни новини
Още от Пазари