Турските финансови пазари приключват седмицата смесено

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Турция, В развитие, 12.01.2018

Турските финансови пазари приключват смесено търговската седмица. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Турция Симин Демокан в предаването "В развитие" с водещ Йордан Кирилов.

„Турската лира се повиши с около 0,5% спрямо долара през седмицата. Това е в унисон с повечето валути от развиващите се пазари, основно заради слабост при долара“.

По думите ѝ индексът Borsa Istanbul се повишава за втори ден, но за седмицата е надолу с 1%.

„Доходността по 10-годишните правителствени облигации пада за първи път от 3 дни – относително е без промяна за седмицата. Инвеститорите се опасяват за нарастващите цени на петрола“.

„Данните от по-рано днес показаха, че дефицитът по текущата сметка на Турция се е разширил до 4,2 млрд долара през ноември, повече от очакваното“, допълни още Демокан.

Изпълнителният продуцент заяви, че през следващата седмица централната банка ще заседава за първи път по паричната политика за 2018 – тогава ще се разбере дали ще повиши лихвите.

„Инвеститорите се опасяват за независимостта на централната банка след като президентът Ердоган настоява за по-ниски лихви . Има въпросителни за това дали централната банка ще затегне политиката – инфлацията е с двойни цифри и повече от двойна е целта от 5%“. 

 

Последни новини
Още от Пазари