Индексът Borsa Istanbul е в понижение

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Турция, В развитие, 01.12.2017

Индексът Borsa Istanbul е в понижение, напът към четвърто седмично понижение. Това каза Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Турция, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

Турската лира е най-зле представящата се валута днес сред валутите от развиващите се пазари – обезценява се с повече от 0,5% спрямо долара. За седмицата е в повишение с 0,3%, като се е насочила към първа седмична печалба от месец насам.

Доходността по 10-годишните правителствени облигации е надолу с 35 базисни пункта тази седмица, насочила се е към най-рязкото седмично понижение от април.

На икономическия фронт – инвеститорите очакват понеделника, когато ще получим годишните данни за инфлацията.

Очаква се тя да се ускори за 4-ти пореден месец, а гуверньорът на Турската централна банка Мурат Четинкая вече предупреди за ускоряваща се инфлация през ноември.

Миналият месец процентът на основната инфлация се повиши до най-високото ниво от 2008, до 11,9%.

Инвеститорите са почти на едно мнение, че централната банка няма голям избор освен да повиши лихвените проценти, когато заседава след няколко седмици.

Тази седмица инвеститорите следят развитието на събитията в САЩ, където тече съдебен процес срещу турски банкер за избягване на санкции на САЩ срещу Иран.

Последни новини
Още от Пазари