Турската лира се насочи към най-силния седмичен спад спрямо долара от май

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Турция, В развитие, 27.10.2017

Турската лира се насочи към най-силния си седмичен спад спрямо долара от месец май, заради опасения свързани с диплолатическия спор със САЩ. За тази седмица валутата е надолу с 4%. Това каза изпълнителният продуцент на Bloomberg Турция Симин Демокан в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Тя посочи, че индексът Borsa Istanbul се понижава с почти 1% тази седмица и се насочва към първа седмична загуба от един месец насам.

По думите ѝ доходността по 10-годишните правителствени облигации се повишава за шести ден до рекорден връх от малко над 12%, покачвайки се с 66 пункта тази седмица, най-много от седмицата след проваления опит за преврат през 2016.

„По-рано днес говори министъра на икономиката на Турция за устойчивостта на финансовите пазари. Нихат Зейбекчи каза че колебанията на пазара в Турция са временни и че сегашната волатилност на турската лира е “спекулативна” и не заслужава намеса от страна на централната банка“.

Демокан добави, че Турската централна банка ще запази лихвените проценти непроменени, както се очакваше, и каза, че ще запази затегната паричната политика, докато изгледите за инфлацията се подобрят.


 

Последни новини
Още от Пазари