Оптимистичен ден за турските пазари дни преди историческия референдум

Пазарен коментар на Симин Демокан от Bloomberg в Истанбул, В развитие, 12.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Днес е сравнително оптимистичен ден за капиталовите пазари в Турция, докато отброяваме дните до историческия вот за конституционни промени тази неделя. 58 млн. турци имат право да гласуват и ще решат дали да концентрират цялата изпълнителна власт в ръцете на президента Ердоган, като елиминират ролята на министър-председателя.

Това отчете в пазарния си коментар от Истанбул в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки изпълнителният продуцент на Bloomberg Турция Симин Демокан.

„Турската лира поскъпва за 3-ти пореден ден спрямо долара и се е насочила към най-дългата подобна серия от почти 6 седмици. В момента се търгува за 3,68 за долар. Borsa Istanbul се търгува с леко повишение. В понеделник тя се покачи с над 3% Доходността по 10-годишните облигации спада зa 3-ти пореден ден и е малко под 11%“, обобщи още тя.

„Инвеститорите искат да видят края на тази политическа несигурност. Изглежда, че те изпитват трудности да видят положителната страна и при двата изхода от вота, като те предизвикват множество неотговорени въпроси. Ако резултатът от референдума е „Да“, може да видим мигновено увеличение на успокоението. Резултат „Не“ може да се отрази негативно на пазарите, тъй като Ердоган най-вероятно няма да остави нещата така и ще продължи да се бори за конституционни промени, което ще увеличи шанса за предсрочни избори“, коментира Демокан.

Целия коментар вижте тук:


 

Последни новини
Още от Пазари