Политическото напрежение в глобален план тласка петрола нагоре

Тенденцията се очаква да продължи, смятат анализаторите

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Световните цени на петрола продължават да растат в светлината на политическото напрежение и несигурността в глобален план, свидетелстват данните от световните пазари.

Към 08:12 ч. българско време стойността на юнските фючърси върху петрола сорт Brent бележат покачване с 0,22% до нива от $55,36 за барел. Цената на майските фючърси върху сорта WTI също се придвижва нагоре с 0,34% до $52,42 за барел.

Припомняме, че в нощта преди петък Съединените щати нанесоха първия си от началото на конфликта в Сирия масиран ракетен удар по авиобаза на Военновъздушните сили на официалното сирийско правителство. Според американския президент Доналд Тръмп ударът представлява „пропорционален отговор“ на извършената, според САЩ, газова атака от страна на режима на Башар ал-Асад срещу мирното население в провинция Идлиб.

Атаката очаквано предизвика остра ответна реакция от страна на Кремъл. „Атака срещу суверенна държава“ и „нарушение на международните правни норми“, бяха епитетите, използвани по отношение на удара на САЩ от руския президент Владимир Путин.

Паралелно с това Съединените щати неочаквано дислоцираха до бреговете на Южна Корея ударна група от военни кораби начело с ядрения самолетоносач „Карл Виннсън“. Към момента групата се движи към Корейския полуостров от Сингапур, променяйки първоначалните планове за курс към бреговете на Австралия.

„Няма съмнение, че петролът ще поскъпва единствено на фона на геополитическите опасения“, предава думите на икономиста от NAB Group Фин Зибел американското издание The Wall Street Journal.

Последни новини
Още от Пазари