Турската лира страда от атаката на САЩ срещу Сирия

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Турция, 07.04.2017

Симин Демокан, изп. продуцент на Bloomberg Турция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, изп. продуцент на Bloomberg Турция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турската лира е сред най-лошо представящите се валути на развиващите се пазари, след като ракетната атака на САЩ срещу Сирия провокира бягство към по-безопасни активи. В момента тя се котира на 3,72 за долар. Това каза изп. продуцент на Bloomberg Турция Симин Демокан в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. 

"Валутата поевтинява за пети пореден ден, а спадът продължава общо две седмици. Това основно се дължи на геополитическите напрежения плюс несигурността преди конституционния референдум в Турция на 16 април".

Индексът Borsa Istanbul се понижи леко и това е третата седмица на загуби за индекса, каза още Демокан и добави, че доходността по турските 10 годишни облигации се повишава за четвърти ден и е малко над 11%.

На въпроса каква е реакцията на Турция по отношение на ударите на САЩ в Сирия Симин Демокан каза, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу е направил изказване пред журналисти днес. Той е заявил, че Турция поддържа американската намеса в Сирия и че "Сирия трябва да бъде държана отговорна, а режимът трябва да бъде свален от власт, включително и президентът Асад".

"Вчера имах ексклузивно интервю с външния министър. То се състоя преди ударите на САЩ. Той беше силно критичен към режима на Асад като заяви: "Светът не трябва повече да мълчи и не трябва повече да поддържа глупавото твърдение, че този режим няма алтернатива“.

Президентът Ердоган също е направил изказване преди ракетните удари като е заявил, че "Турция е готова да направи всичко необходимо без никакви колебания", допълни Демокан.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Пазари