Fitch: Тръмп носи риск за кредитните рейтинги

Според международната рейтингова агенция риск носят фактори като възможността от изменение в световните търговски отношения, намаляването на потока на глобалния капитал и рестрикциите на миграцията

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Икономическата политика на администрацията на Доналд Тръмп представлява опасност за световната икономическа ситуация и суверенните кредитни рейтинги на редица държави. Това се казва в заявление на международната рейтингова агенция Fitch, публикувано на официалната им интернет страница.

„Предсказуемостта на водената от САЩ политика намалява, като установени канали на международна комуникация и норми на взаимоотношения биват пренебрегнати, като това създава риск от внезапни и неочаквани изменения в политиката на Съединените щати, които биха могли да доведат до глобални последствия“, се казва в изявлението.

Като рискови фактори анализаторската компания посочва възможността от промяна в международните търговски взаимоотношения, което да доведе до подриване на стабилността в световен мащаб, намаляването на потока на глобалния капитал, ограничението на миграцията, което може да се отрази на движението на паричните потоци зад граница, както и конфронтацията на политическо ниво между представители на различни страни, която може да доведе до продължителна волатилност на валутните и финансовите пазари.

Според Fitch тези рискове има перспектива да се отразят негативно върху икономическия ръст и състоянието на държавните финанси, което респективно да даде отражение върху кредитоспособността на държавите.

Риск се крие и за страните, засегнати от протекционистката политика на новата администрация на Белия дом, поощряваща производството на територията на САЩ за сметка на това в чужбина. Списъкът от такива страни е дълъг – от Канада и Мексико през Великобритания и Германия до Китай и Бразилия.

Последни новини
Още от Пазари