Търговията с петрол се връща към нормата

ОПЕК и Русия намаляват производството на петрол

Петролната платформа Казабланка на Repsol SA в Средиземно море, пред бреговете на Тарагона, Испания. 28 юни 2016.  Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg Петролната платформа Казабланка на Repsol SA в Средиземно море, пред бреговете на Тарагона, Испания. 28 юни 2016. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg

Периодът 2015-2016, който яростно разрасна приходите на Royal dutch Shell Plc и BP Plc, свърши, a tърговията с петрол се нормализира, съобщава Bloomberg. Спадът в продажбата на суровината доведе до по-ниски от очакваните приходи, казаха от двете компании. Въпреки че са известни с петролните находища, рафинерии и бензиностанции те са най-големите енергийни доставчици. Те обработват 20% от целия петрол. Нефтеният пазар се радваше на ускорено развитие, поради презадоволяването, което доведе до спад в цените и складиране на стоката за по-късното им увеличаване. Търговците бързо запълниха наземните складове за петрол и за това на някои от тях им се наложи да използват услугите на кораби и танкери. Често тези „плаващи складове“ акостираха в естествени пристанища или в близост до големи пазари като Сингапур.

Този процес на складиране за по-късно продаване силно намаля след като ОПЕК и Русия намалиха производството на петрол. Търговците предвиждат пазарът да се обърне като цените за директна доставка ще са по-добри от тези на бъдещи сделки. Според Oliver Wyman, консултантска фирма, която изготвя годишни бенчмакр ревюта, за Shell и BP най-добрата година е била 2015.

Независимите търговски къщи също претърпяват загуби след спада в енергетиката. Vitol, най-големият независим търговец на петрол, отчете 42% спад в приходите в първата половина на 2016.

Последни новини
Още от Пазари