5 ключови събития на пазарите следващата седмица

Инвеститорите ще следят отблизо заседанията на водещи централни банки и набор от ключови икономически данни

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

През следващата седмица (30 януари – 5 февруари) инвеститорите ще следят отблизо заседанията и решенията за паричната политика на няколко водещи централни банки. 

Във фокус на пазарите ще бъде и публикуването на някои ключови икономически данни, а именно – месечния доклад за заетостта в САЩ и данните за инфлацията в еврозоната.

Пет ключови събития, които да следят пазарните участници през следващата седмица:

  1. Решението за паричната политика на Фед

На предстоящото си двудневно заседание, чието решение за паричната политика ще бъде обявено на 1 февруари (сряда) в 21:00 ч. българско време, се очаква Фед да запази основните си лихвени проценти без промяна. Централната банка ще представи също така последното си становище, което инвеститорите очакват, за да получат повече яснота относно траекторията на покачване на лихвените проценти в краткосрочен план.

Преди месец Фед даде индикации, че поне три повишения на лихвите могат да се очакват през 2017. Въпреки това трейдърите остават скептични, като очакват 2 повишения на лихвите до края на годината.

  1. Решението за паричната политика на Английската централна банка (АЦБ)

АЦБ ще анонсира решението си за лихвената политика в 14:00 ч българско време в четвъртък. Очакванията на анализатори сочат, че няма да има промяна в лихвената политика. Централната банка ще публикува също така тримесечния си доклад за инфлацията.

Пазарните анализатори очакват АЦБ да се придържа към неутрална позиция относно това дали да понижи или увеличи лихвените проценти в бъдеще с оглед на степента на несигурност в резултат на решението на британците да напуснат ЕС.

Във Великобритания трейдърите ще насочат своето внимание и към доклада за активността в производствения, строителния сектор и сектора на услуги, които ще дадат повече яснота относно ефектите от решението за Brexit върху британската икономика.

  1. Решението на паричната политика на Японската централна банка (ЯЦБ)

ЯЦБ ще обяви решението си относно лихвените нива на 31 януари (вторник), а след това гуверньорът на централната банка Харухико Курода ще даде пресконференция.

Очакванията на анализаторите са, че ЯЦБ ще остави паричната си политика без промяна на фона на някои признаци за по-устойчиво икономическо възстановяване,

Прогнозите показват, че ЯЦБ ще остави основния си лихвен процент на нива от -0,1%, а доходността по 10-годишните държавни облигации – около 0%, като запаси нетната сума на изкупуваните държавни облигации в размер на 80 трлн. йени годишно.

  1. Доклада за новите работните места в САЩ извън селскостопанския сектор през януари

Министерство на труда в САЩ ще публикува данни за новите работни места в страната извън селскостопанския сектор на 3 януари (петък) 15:30 ч. българско време.

Прогнозните оценки сочат, че новите работни места през януари ще достигнат 171 хил., следвайки ръст от 156 хил. през декември. Безработицата се очаква да се запази на нива от 4,7%, докато средното почасово възнаграждение – да нарасне с 0,3% след ръст от 0,4% месец по-рано.

През следващата седмица, оставайки на щатска територия, се очакват още данни за личните доходи и потреблениетп, потребителското доверие, активността в производствения сектор и сектора на услугите, седмичния доклад за молбите за помощи при безработица, производителността на труда в неселскостопанския сектор, разходите за труд за единица продукция, както и за фабричните поръчки.

В корпоративния свят инвеститорите ще следят и обявяването на финансовите резултати на технологичните гиганти Apple, Amazon, Facebook, както и водещите фармацевтични компании Merck и Pfizer.

  1. Данни за инфлацията в еврозоната през януари

Във вторник (31 януари), 12 ч. българско време, ще бъдат публикувани данни за инфлацията в еврозоната през януари.

Прогнозните оценки сочат за ръст на инфлацията от 1,5%, с което ще бъде отчетено ускорение спрямо повишението от 1,1% през декември. Основният индекс на потребителските цени се очаква да нарасне с 0,9%, оставайки непроменен спрямо предходния месец.

Въпреки възходящия тренд на инфлацията президентът на ЕЦБ Марио Драги наскоро омаловажи значението на повишаването на потребителските цени, като каза, че в основата си инфлационният натиск остава слаб.

Освен данни за инфлацията в еврозоната се очаква да бъдат публикувани и предварителните данни за икономическия растеж през 4-тото тримесечие във вторник, а ЕК ще публикува актуализираните си икономически прогнози за региона в сряда.

Последни новини
Още от Пазари