13% ръст на Stoxx Europe 600 през 2017

Citigroup прогнозира най-силен годишен ръст на капиталовите печалби от 2013 насам

Статуетки на мечка и бик на фона на снимка на фондова борса Снимка:Alex Kraus/Bloomberg Статуетки на мечка и бик на фона на снимка на фондова борса Снимка:Alex Kraus/Bloomberg

Европейските стратези отново предвижват, че тази година ще бъде годината на печалбите на капиталовите пазари в Европа, пише Bloomberg.

Този път, както прогнозира Джонатан Стъбс от Citigroup, печалбите в региона ще скочат поне с 10%. Неговото бичи настроение за европейските акции напомня на началото на 2015 и 2016, когато стратезите и инвеститорите се бяха насочили към европейски акции, стимулирани от обещанията за парични стимули и по-слаба валута, които биха се отразили позитивно на ръст на корпоративните печалби. 

Въпреки политическите заглавия, има признаци, че макроикономическата конюктура в Европа и по света се подобрява“, коментират стратези от Citigroup. „Ние смятаме, че това ще доведе до по-широка смяна на нагласите сред инвестиционната общност“.

Графика: Bloomberg 

Въпреки ниските оценки през 2016 инвеститорите се отдръпнаха от европейските акции на фона на притесненията, започващи от Brexit до нестабилността в банковата система. От своя страна обаче Citigrouр смятат, че този път е различно.

За разлика от преходни години икономистите повишават прогнозите си за растеж в региона, а пазарните анализатори завишават оценките си за капиталовите печалби. Според данни на EPFR Global инвеститорите са разпродали европейски акции на стойност над $100 млрд. през 2016.

Единствено свиване в глобалното производство и спад на цената на петрола до $20 биха могли да възпрепятстват ръст на печалбите в Европа тази година, посочи Стъбс.

Стратези от Citigroup също така повишиха таргета си за нивото на общоевропейския индекс Stoxx Europe 600 от 380 до 410 пункта. Това предполага повишение от 13% през 2017, с което може да бъде записан най-големият годишен ръст от 2013 насам. 

Последни новини
Още от Пазари