Изливащите се пари в американски акции започват да безпокоят Wall Street

Колко дълго ще продължи това?

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Всичко се промени през ноември, пише Bloomberg.

След като Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, пазарните участници предприеха значителни промени в позициите на всички класове активи. Изведнъж, всичко от банкови акции до облигации на развиващите се пазари отбеляза отчетливи колебания в цените, задвижвани от по-силния долар и повишаване на очакванията за ръст в САЩ, притесненията, свързани с протекционистките планове, които се готви да проведе администрацията на Тръмп и по-стръмната крива на доходността.

Големият бенефициент от тази динамика са щатските акции, към които са насочени почти $70 млрд. входящи потоци от 8 ноември насам, сочат данни на Bank of America Merrill Lynch. Големите губещи са акциите на развиващите се пазари и облигациите, от които бяха изтеглени над $10 млрд.

Графика: Bank of America Merrill Lynch

Тези позиции сега са уязвими на корекция, посочват още от компанията.

Трейдърите, които искат да изиграят евентуален спад при събития като встъпването в длъжност на Тръмп, действията на Фед или корекция при китайския юан могат да отбележат, че от изборите в САЩ големите входящи парични потоци са концентрирани в американски акции, банкови заеми, акции от висок клас и висока доходност, коментират стратези от банката.

Bank of America не е първият играч на Wall Street, който насочва вниманието към тази динамика на пазара. Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc. изпратиха предупредителни сигнали по-рано тази седмица, посочвайки, че щатските акции ще се представят добре в първата половина на годината, но след това ще обърнат посоката.

Какви позитивни резултати могат да бъдат произведени през първите няколко седмици от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, пише Morgan Stanley, подчертвайки, че положителните ефекти от плановете на новоизбрания президент, като по-ниските данъци и намаляването на регулациите, вече са изконсумирани от пазарите.

От Goldman Sachs застъпват също подобна позиция, макар и в малко по-далечен план. „По-късно през 2017 ще видим ротация от S&P 500 към развиващите се пазари, където рисковият апетит изостана и където очакваме икономическата картина да бъде по-благоприятна, коментират сратези от Goldman Sachs. „Вследствие на това, ние даваме превес на акции от S&P 500 в нашето разпределение на активите през следващите 3 месеца, но го намаляваме през следващите 12 месеца, тъй като очакваме страхът да противодейства на оптимистичните нагласи за растеж и да бъдат установени по-високи лихвени проценти“, обяснява стратег от банката.

От Deutsche Bank AG насочват вниманието към редица технически и фундаментални фактори, които показват, че ралито на капиталови пазари в развитите страни може да изглежда „разтегнато“. Първата таблица очертава рисковете за щатските акции, ако икономическите данни започнат да показват разочароващи резултати след серия от печеливши сесии.

Графика: Deutsche Bank AG

Втората графика акцентира върху срива в кешовите баланси на взаимните фондове в САЩ, което подсказва, че те не разполагат с достатъчно ликвидност, за да подкрепят още притоци.

Графика: Deutsche Bank AG

Последни новини
Още от Пазари