Турската лира отново на рекордно дъно

Какви действия ще предприеме централната банка

Банкноти от по 20 турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Банкноти от по 20 турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската лира удари ново рекордно дъно, тъй като инвеститорите очакват, че политическото напрежение ще възпре централната банка от повишаване на лихвените проценти, предава Bloomberg.

Валутата на южната ни съседка достига безпрецедентни нива в началото на 2017, след като се понижи с над 17% миналата година. Тя се търгуваше с 1,4% по-ниско, на нива от 3,6225 за долар към 13:25 часа на борсата в Истанбул след като достигна дъно от 3,6401 за долар, което е най-големият спад измежду 31 валути, проследявани от Bloomberg. Това изтри печалбите от вчера, като пазарът гледа да продава при всеки обрат, коментира Пьотр Матис, стратег валути на разриващите се пазари в Rabobank в Лондон.

Източник: Bloomberg Terminal

Според Нигел Рендел, главен анализатор за валутите на развиващите се пазари в Medley Global Advisors в Лондон, инвеститорите имат резерви относно по-нататъшните действия на Турската централна банка и предпочитат да държат други валути вместо лира.

Недобрите икономически данни, включително свиването на икономиката през третото тримесечие, се подсилват и от нарастващия риск за сигурността в страната. Централната банка е под натиск от политиците и особено от президента Реджеп Тайип Ердоган да намали лихвите и да подкрепи икономиката.

„Изглежда инвеститорите тестват централната банка“, посочи Рендел. „За институцията е трудно да се справи едновременно с исканията на политиците и държането на инфлацията под контрол“.

Последни новини
Още от Пазари