Ралито на най-успешната борса през годината е чиста заблуда

Какво всъщност се крие зад повишението на фондовия пазар във Венецуела

Банкноти от по 10 боливара. Снимка: Wil Riera/Bloomberg Банкноти от по 10 боливара. Снимка: Wil Riera/Bloomberg

Не трябва да се вярва на данните, показващи, че Венецуелската фондова борса е най-добре представящата се през 2016. Ралито от 114% на основния индекс е заблуда, пише Bloomberg.

Ето какво всъщност се случва. Венецуелският боливар  е в състояние на свобдно падане спрямо долара тази година, тъй като населението търси начини да се добере до долари насред унищожителната рецесия, политическата нестабилност и растящата инфлаця.

Боливарът е поевтинял с цели 73% тази година до около 3 100 за долар по данни на сайта dolartoday.com. Но официалният обменен курс е установен на ниво от 10 боливара за долар от март насам и именно това е курсът, използван за изчисляването на капитализацията на фондовата борса в страната.

Така изглежда, че акциите на борсата в Каракас се повишават, тъй като боливарът губи стойността си на черния пазар. Притежаването на акции в компании като местното подразделение на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria е просто начин за населението да се опита да защити активите си от обезценяването. Чужденци на борсата във Венецуела почти няма заради трудностите, които ще имат за легално изтегляне на пари от страната. 

Източник: Bloomberg Terminal

 

Последни новини
Още от Пазари