Прогноза за златото през 2017

Металът се насочва към пета поредна седмица на загуби, най-дългата серия от ноември 2015

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Златото ще e в отстъпление през 2017 заради оптимистичните очаквания за глобалния икономически растеж и затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв, който вероятно ще повиши лихвите два пъти, смята най-добрият анализатор на благородния метал, пише Bloomberg.

Златото ще се търгува на $1 175 за тройунция през първото тримесечие, $1 150 между април и юни, $1 125 през третото тримесечие и $1 100 през четвъртото, посочва Барнабас Ган, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур.

Металът се насочва към пета поредна седмица на загуби, най-дългата серия от ноември 2015, след като вероятността Фед да вдигне лихвите вече е близо 100%, а американските акции се търгуват на рекордни нива, като всичко това отдръпва инвеститорите от убежищата. Преди очакваните за догодина две повишения на лихвите, Фед вероятно ще предприеме такава стъпка още следващата седмица, каза Ган.

„С вероятността Фед да вдигне лихвите с 25 базисни точки следващата седмица силният долар е много, много важен фактор за ограничаването на което и да е рали“, допълни Ган. Оставяйки настрана решението на Фед, реториката, която ще търсят пазарите, е за вероятността от повишение на лихвите през 2017.

Източник: Bloomberg Terminal

ABN Amro NV прогнозира същите движения като OCBC, посочвайки нарастващата реална доходност от правителствените облигации като главен негативен фактор за цената на златото. Commerzbank AG от своя страна е малко по-позитивно настроена, като според нея изборът на Тръмп за президент на САЩ и преговорите по излизането на Великобритания от ЕС са рискове, които могат да доведат до увеличение на цените на благородния метал, както и инфлацията.

„Според нашия основен сценарий за 2017 следващата година ще бъде позитивна и ще видим увеличаване на глобалния икономически растеж и следователно търсенето на активи убежища като златото ще се забави“, каза Ган. Той обаче не изключи влиянието на някои рискове например геополитическата нестабилност.

Последни новини
Още от Пазари