Отношенията между производителите на петрол забуксуват дни преди срещата във Виена

Саудитска Арабия се оттегли от планираните разговори със страните производителки извън ОПЕК

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Саудитска Арабия се оттегли от планираните преговори със страните производителки на петрол извън ОПЕК, сред които и Русия, в понеделник, 28 ноември, тъй като несъгласията около това как да се разпредели товарът от съкращаването на производството заплашват сделката дни преди срещата във Виена на 30 ноември, пише Bloomberg.

Беше предвидено в понеделник представителите на ОПЕК да се срещнат с останалите производители, включително Русия, преди срещата на петролните министри на 30 ноември. Тя обаче беше отменена след като Саудитска Арабия реши да не участва.

Вместо това групата свика друга среща, за да се опита да разреши вътрешните си различия, в частност въпроса дали Иран и Ирак са склонни да свият производството, заявиха двама делегати пред Bloomberg. Саудитска Арабия иска работещо решение вътре в ОПЕК преди да провежда разговори с останалите производители.

Източник: International Energy Agency

Така Саудитска Арабия се разграничава от двата си най-големи съперника от Близкия Изток в ОПЕК. Иран настоява да му се позволи да възстанови добивите си на нивата от преди санкциите, като в същото време остава неясно дали Ирак обсъжда свиване на производството. По-малко от седмица преди ключовата среща на министрите във Виена отказът на един голям производител да участва може да провали договореното в Алжир през септември.

„От самото начало цялостната концепция на споразумението в Алжир не беше ясна и тогава идеята беше да оставят това за по-късно”, заяви Абдулсамад ал Авади, бивш представител на ОПЕК за Кувейт, който сега е независим анализатор в Лондон.

Два месеца след първоначалното съгласие лидерите на ОПЕК са „объркани и не могат да се справят с различията си, но искат сделка със страните извън картела. Това е твърда заявка”.

Цените спадат

Брентът спадна с 3,6% до $47,24 за барел в Лондон в петък, 25 ноември. В Ню Йорк цената на WTI спадна до $46,06 за барел.

В края на септември ОПЕК се споразумя за свиване на добивите за първи път от световната финансова криза през 2008. Оттогава групата прекара два месеца, опитвайки се да се договори как да бъде разпределено това съкращаване, което ще направи производството й между 32,5 млн. и 33 млн. барела на ден. През изминалия месец то е било 33,6 млн. барела дневно, изчисляват от организацията.

Технически експерти от страните членки се срещнаха тази седмица във Виена, за да завършат детайлите. След два дни на заседания разговорите приключиха без да се вземе решение относно Иран и Ирак, като вместо това то беше отложено за 30 ноември.

Министрите на Саудитска  Арабия и Иран няма да пристигнат във Виена преди 29 ноември, обявиха делегати от ОПЕК, като така ще им остане малко време да участват в преговорите преди голямата среща.

Позицията на Саудитска Арабия

Лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия е готова да съкрати производството, но само ако всички страни членки споделят този товар поравно и прозрачно. Това на практика означава, че кралството смята, че Ирак трябва да свие производството си, а Иран да го замрази около сегашните нива.

Преди коментарите от 23 ноември на премиера Хайдер ал Абади, Ирак търсеше начини да се освободи от съкращаване, твърдейки, че войната срещу ИДИЛ изисква по-специално отношение.

Иран настоява, че няма да намали производството си, докато не се върне на нивата от преди санкциите от около 4 млн. барела на ден.

Международната енергийна агенция прогнозира, че без сделка на ОПЕК 2017 ще бъде четвъртата поредна година, в която предлагането ще превишава търсенето и ще държи цените ниски. 

Последни новини
Още от Пазари