Какво ще движи пазарите през следващата седмица

Очакваме протокола от заседанието на Фед през ноември и речта на Марио Драги пред Европейския парламент

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

През следващата седмица (21-25 ноември) фокусът на вниманието на инвеститорите ще падне върху протокола от последното заседание на Фед през ноември и коментарите на Марио Драги относно годишния доклад на ЕЦБ пред Европейския парламент.

Пет неща, за които да следят пазарите през следващата седмица:

  1. Протокола от заседанието на Фед през ноември

Федералният резерв ще публикува протокол от последното си заседание през ноември в сряда в 21:00 ч. местно време. Централната банка остави лихвените проценти непроменени на срещата си на 2 ноември – решение, което беше широко очаквано. Въпреки това Фед сигнализира, че може да пристъпи към повишение на лихвите през декември, тъй като икономиката набира инерция, а инфлацията се ускорява.

Макар че председателят на Фед Джанет Йелън не каза категорично, че централната банка може да повиши лихвите на следващото си заседание на 13-14 декември, тя намекна пред Конгреса миналия четвъртък, че повишение на лихвите може да се очаква „сравнително скоро“.

  1. Поръчките за стоки с дълготрайна употреба в САЩ

Министерство на търговията ще публикува данни за поръчките на стоки с дълготрайна употреба в 15:30 ч. местно време в сряда. Прогнозите сочат за ръст на поръчките с 1,5% през октомври, следвайки понижение от 0,3% през септември.

През следващата седмица се очакват и данни за индекса на цените на жилищата, продажбите на нови домове, индекса на потребителското доверие на University of Michigan и молбите за помощи при безработица в САЩ.

Американските пазари ще бъдат затворени в четвъртък заради Деня на благодарността, а в петък ще бъдат на половин работен ден.

  1. Речта на Марио Драги пред Европейския парламент

В понеделник инвеститорите ще следят речта на президента на ЕЦБ Марио Драги, който ще представи годишния доклад на ЕЦБ пред Европейския парламент.

Инвеститорите ще търсят индикации дали финансовата институция ще продължи с увеличаването на паричните стимули на срещата си през декември.

Докато ЕЦБ не дава достатъчно яснота около плановете си относно програмата за изкупуване на облигации, повечето икономисти очакват банката да удължи програма за количествени улеснения след крайния срок през март 2017.

  1. Предварителни данни за БВП на Великобритания през третото тримесечие

Националният статистически институт се очаква да обяви предварителни данни за икономическия растеж на Великобритания през третото тримесечие в 11:30 ч. местно време, петък.

Очаква се докладът да потвърди ръста на икономиката от 0,5% през третото тримесечие, оставайки непроменен спрямо предходните данни и давайки индикации, че британската икономика успява да се справи с първоначалния шок от референдума на 23 юни.

На годишна база икономиката се очаква да нарасне с 2,3%.

  1. Индекс на потребителските цени в Япония за октомври

Японската статистическа агенция ще публикува данни за инфлацията през октомври в 01,30 местно време, четвъртък. Пазарните очаквания са за дефлация и спад от 0,4% на годишна база, което би било 11-ти пореден месец на понижение.

Страната се опитва да достигне целевото ниво на инфлация от 2%, създавайки натиск върху Японската централна банка да продължи с агресивните стимули на срещата си следващия месец.

Последни новини
Още от Пазари