Паундът се възстановява след данните за потреблението във Великобритания

Продажбите на дребно се покачват с 1,9% през октомври спрямо прогнозите за 0,5%

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският паунд поскъпва за първи път от четири дни насам на фона на публикуваните данни за потребителската активност на Националния статистически институт във Великобритания, които показаха, че потреблението отчита ръст в месеците след вота за Brexit, предаде Bloomberg. 

Продажбите на дребно във Великобритания през октомври надминаха прогнозите на икономисти. Серията от позитивни данни през последните месеци доведе до повишаване на британската валута. Обемът на продадените стоки в магазинната и онлайн мрежа се покачи с 1,9% от септември, когато отчете ръст от 0,1%, посочват от Националната статистика.

Графика: Bloomberg

„Данните във Великобритания показват устойчивост в последните три или четири месеца след вота за Brexit”, коментира Кемал Шарма, директор на валутната стратегия на Г-10 в Bank of America в Лондон. „Виждаме продължаване на консолидацията при британския паунд, който се възстановява от големите разпродажби“.

Паундът се покачва с 0,2% до $1,2472 към 13:24 ч. местно време. 

Макар че последните данни показват, че икономиката се представя по-добре от очакваното, считано от референдума във Великобритания на 23 юни, очакванията са, че британската икономика ще се се забави в началото на 2017. Ръстът на заетостта показва признаци на забавяне, а доходите на домакинствата са под натиск, след като спадът на паунда след решението на британците да напуснат ЕС, подхрани ръста на инфлацията.

„Влошаването на данните ще се забави“, коментира Шарма, който прогнозира, че британската валута ще поевтинее до $1,15 до края на първото тримесечие на 2017. „Очакваме да видим по-висока инфлация през 2017; прогнозираме забавяне на икономическия ръст, но не очакваме да се случи тук и сега“.  

Последни новини
Още от Пазари