$41 млрд. - сумата, която изгубиха най-богатите хора в света след победата на Тръмп

Само най-богатият човек в Мексико изгуби $5,1 млрд.

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Най-богатият човек в Мексико изгуби $5,1 млрд. след неочакваната победа на републиканския кандидат Доналд Тръмп в президентската надпревара в САЩ. Карлос Слим, който е петият най-богат човек в света, изтри 9,2% от стойността на богатството си, след като мексиканското песо се срина с почти 12%.

Слим поведе разпродажбите, които достигнаха стойността от $41 млрд. в Bloomberg Billionaires Index с отварянето на търговската сесия в САЩ. Широкият индекс S&P 500 се срина с 1,1% към 17 ч местно време.

Индексът почти изтри печалби на стойност от $57 млрд., който се наблюдаваха по-рано през седмицата на фона на очакванията, че Клинтън ще надделее в президентската надпревара.

Графика: Bloomberg

Топ 10-те мексикански милиардери в индекса записаха обща загуба от $6,5 млрд. в ранната търговия. Ева Гонда Ривера, четвъртият най-богат човек в Мексико, се нарежда след Слим със загуба от $487 млн., докато Лоренцо Сервитхе Сендра – петият най-богат човек, изгуби $397 млн.

Графика: Bloomberg

Средната загуба на милиардерите в САЩ, които съставляват 1/3 от класацията на Bloomberg за най-богатите хора в света, възлиза на $9,3 млрд. Общата нетна стойност на милиардерите в индекса се понижи с 0,9% до $4,4 трлн. с отварянето на борсите в Ню Йорк.   

 

Последни новини
Още от Пазари