Поредна трудна сесия за акциите в Европа

Данните от сектора на услугите разочароваха

Секторът на услугите в еврозоната разочарова през октомври. Това показаха данни за индекса на мениджърите по поръчките в сектора (PMI) за десетия месец на годината. Стойността на индикатора достига 52,8 пункта вместо очакваните 53,5 пункта. По този начин и стойността на композитния PMI индекс остана под очакванията, като достигна 53,3 пункта вместо прогнозираните 53,7, въпреки че по-рано през седмицата производственият PMI индекс изненада приятно анализаторите със стойност от 53,5 пункта.

Трябва да отчетем, че все пак стойността на PMI индекса в сектора на услугите през октомври е по-висока от регистрираните през септември 52,2 пункта:


Източник: tradingeconomics.com

Позитивните новини са свързани с представянето на сектора на услугите в най-голямата икономика в Европа – германската. Тук имаме нарастване до 54,2 пункта през октомври спрямо очакваните 54,1 пункта, колкото бяха реализирани и през предходния месец.

На този фон акциите на Стария континент стартираха поредната си слаба сесия, като вече 11 пореден ден не можем да станем свидетели на някакви забележими печалби. Банковият сектор дърпа стойността на широкия Stoxx Europe 600 надолу, който губеше 0,8% в първите часове на търговия в последния ден на търговската седмица, 4 ноември.

Широкият европейски индекс се търгува близо до 4-месечно дъно, като сезонът на отчетите в Европа оставя смесени чувства, а предстоящите избори в САЩ внасят допълнителна несигурност.

От гледна точка на корпоративни новини и движения на отделни акции можем да откроим поевтиняването на книжата на автомобилния производител BMW с 1,2 на сто, след като от компанията отчетоха спад в продажите в САЩ за третото тримесечие.

Акциите на най-големия производител на цимент в света LafargeHolcim добавиха 3,4% след като от компанията увеличиха целта си за орязвания на разходите през 2016 и казаха, че положителните развития в цените от третото тримесечие могат да продължат и през последната част на 2016.

Козметичната L'Oreal също добави 3,4 на сто към стойността на акциите си, след като отчете продажби за третото тримесечие, които надхвърлиха очакванията.

Последни новини
Още от Пазари