Фед не изненада отново пазарите

Централната банка остави междубанковата лихва без промяна

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Фед остави междубанковата лихва на непроменено ниво в диапазона от 0,25 до 0,50%. Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) към Федералния резерв на САЩ (Фед) е гласувала за решението с 8 гласа „за“ и 2 „против“ на фона на предстоящите президентски избори на 8 ноември, предаде Investor.bg. 

Против са гласували председателят на Фед за Канзас Сити Естер Джордж и Лорета Местер, председателят на Фед за Кливланд. Те са настоявали за вдигане на лихвата с 25 базисни пункта. Ерик Розенгрен, председател на Фед за Бостън, е променил мнението си, присъединявайки се към мнозинството си колеги. 

Като цяло банкерите възнамеряват да изчакат по-нататъшни признаци за инфлация, а според документа, в който са използвани почти същите думи, като в предишния, причините за увеличение на лихвите се натрупват.  

Аргументите за увеличаване на лихвата обаче се засилват, макар че в комюникето си Фед не дава сигнал за евентуално затягане на кредитирането през декември, но пък изразява вяра, че инфлацията ще ускори темпа си, предава Bloomberg.

Преди да вземе решение обаче, централната банка иска „да види още няколко допълнителни доказателства, че САЩ напредват към пълната заетост и стабилни цени“. С това Фед сякаш понижи вероятността за скорошно действие, защото при предишното заседание от септември се споменаваше за „допълнително доказателство“.

Непосредствено преди края на заседанието еврото поскъпна спрямо долара на фона на несигурността около президентските избори в САЩ. Малко преди 20 часа българско време еврото се разменяше за 1,1110 долара, повишавайки се до 1,1123 долара към 18 часа българско време, спрямо 1,1056 долара в края на вчерашната търговия.

Редица експерти очакват американската централна банка да затегне паричната си политика в средата на декември, след като отминат предстоящите през идната седмица избори за президент. 

Вероятността за увеличение през декември, която измерват т. нар. Fed Fund Futures, падна от 78% до 76%.

Припомняме, че през декември 2015 Фед повиши лихвите за първи път от 10 години – с 25 базисни пункта. Оттогава тя се колебае да предприеме ново повишение, тъй като постоянно се появяват съмнения за стабилността на икономическия възход, а междувременно и решението на Великобритания да напусне ЕС предизвика временна несигурност.

Последни новини
Още от Пазари