Сделката на ОПЕК изглежда все по-малко вероятна

Такава е прогнозата на Goldman, от МАЕ също не са оптимисти

Петролен танкер. Снимка: Jack Atley / Bloomberg News Петролен танкер. Снимка: Jack Atley / Bloomberg News

Анализатори от Goldman Sachs считат, че сделката на ОПЕК за ограничаване на производството, която трябва да бъде финализирана на 30 ноември, е все по-малко вероятна. Причините - на първо място трябва да се реши кой няма да бъде включен в параметрите по сделката, освен това трябва да се вземе решение по отношение на квотите, а да не забравяме и въпроса с това дали страните производителки извън ОПЕК ще бъдат включени. И очевидно това е решение, върху което ОПЕК няма как да има голямо влияние. Именно това са притесненията, които разтревожиха пазарите и през уикенда около срещата във Виена. Видяхме как производители на петрол извън ОПЕК като Бразилия и Казахстан казват, че нямат никакъв интерес да участват в сделка за производството.

Мечите настроения на  Goldman обаче не са толкова нетипични. Някои анализатори се чудят дали евентуалната сделка, дори да имаме такава, ще даде отражение върху цените.

В същото време от Международната агенция по енергетика (МАЕ) очакват петролното производство на САЩ да се понижи през 2016, докато сделката на ОПЕК „все още виси във въздуха“.

Вижте повече по темата от коментара на Трейси Алоуей от Bloomberg:

 

Последни новини
Още от Пазари