Драматичната седмица за паунда остави трейдърите скептични към бързо възстановяване

Какво да очакваме за британската валута

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

След драматичната седмица за паунда, подсилена от светкавичиния срив в Азия, трейдърите се опасяват, че той ще се превърне в най-зле представящата се основна валута за 2016, пише Bloomberg.

Негативните им очаквания се подхранват от факта, че британската валута е заложник на перспективата за "твърд" Brexit и влиянието му върху икономиката на страната. Това подсилва притесненията как третата най-търгувана валутна двойка – паунд-долар- може да потъне и да се възстанови бързо без очевидно обяснение, отвъд твърденията, че вината е в търговските алгоритми.

Потъването при паунда за седмицата беше второто най-голямо, откакто Великобритания гласува да напусне ЕС. Разпродажбите в петък, след срива с 6% за две минути, само ускориха спада, който започна по-рано през седмицата, когато премиерът Тереза Мей обяви, че мерките срещу имиграцията трябва да имат предимство пред достъпа до единния европейски пазар.

„Такива резки движения като това, което видяхме в петък, очевидно са изненадващи, но да не забравяме и контекста. Това е една държава, която има да решава множество политически въпроси. Има страшно много несигурност около случващото се с Brexit и отношенията с Европа”, заяви Райън Мейербърг, портфолио мениджър в Janus Capital in London.

Седмичният спад от 4,1% прави общия спад при валутата след референдума 16%.

Позицията на Великобритания относно свободното движение на работна сила и засилващата се неохота от страна на европейските лидери да предоставят специални условия за страната след напускането на блока не правят никак лесна ситуацията за паунда.

„Паундът се намира в състояние на свободно падане и никой не иска да се доближава до него точно сега”, заяви Аурелия Аугулют, стратег в Nordea Markets в Копенхаген. „Все повече се говори за паритет, така че дъното трябва да е близо”, каза тя, прогнозирайки, че валутата ще спадне до $1,20 за паунд и ще се възстанови до $1,27 за паунд за три месеца. 

Последни новини
Още от Пазари