Какво може да задвижи паунда през следващата седмица

Най-слабо тримесечие за британската валута спрямо долара от 1984 насам

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Паундът безспорно е една от най-интересните валути, привличаща вниманието на световните трейдъри, в контекста на Brexit. През миналата седмица (26 – 30 септември) британската валута отбеляза ръстове спрямо долара и еврото. Последният ден на септември обаче маркира и най-слабото тримесечие за паунда спрямо щатския долар от 1984 насам.

Какво може да задвижи британската валута през следващата седмица и накъде да насочат вниманието си валутните трейдъри?
В понеделник, 3 октомври, ще бъдат публикувани данните за PMI индекса в производствения сектор. Проучване на Bloomberg сред икономисти показва, че очакванията са той да се отдръпне от 10-месечния връх, който достигна през септември. Настроенията сочат, че отделно проучване за активността в сектора на услугите също ще покаже забавяне. Инвеститорите могат да очакват и данните за индекса в строителния сектор.

„Все повече ще започнем да гледаме на данните през призмата на това как те ще се отразят върху решението на Английската централна банка (АЦБ) през ноември, както и върху тримесечния доклад за инфлацията“, каза Джереми Стреч, директор за форекс стратегията в Канадската имперска търговска банка в Лондон.

Оценките на суаповете показват вероятност от около 25% за понижение на лихвите от страна на АЦБ на срещата на паричната институция през декември.

През седмицата заместник-гуверньорът на АЦБ Минуш Шафик каза, че вероятно ще се наложи допълнително разхлабване на паричната политика след „значителния икономически шок“ след Brexit.

След като понижиха основната лихва до ниво от 0,25% през август, централните банкери, водени от Марк Карни, казаха, че има вероятност за ново понижение на лихвите в зависимост от влиянието на Brexit.

 

Последни новини
Още от Пазари