ОПЕК: Производството на страни извън картела над очакванията

В същото време производството на петрол от страна на Саудитска Арабия и Иран расте

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) каза днес в месечния си доклад, 12 септември, че производството на петрол от страни извън организацията е над очакванията през тази година, като американското производство изглежда устойчиво въпреки ниските цени на суровината.

ОПЕК, производителят на над една трета от петрола в световен мащаб, представи картина на свят, който остава залят от петролно предлагане, потискащо цените. Според последната прогноза на картела производството на петрол от страни извън ОПЕК ще се понижи с 610 хил. барела дневно през 2016 – с около 180 хил. барела по-малко спрямо предишните прогнози. Производството на петрол от страни извън ОПЕК през 2017 ще се увеличи с 200 хил. барела дневно според последната прогноза на организацията, заради находището Кашаган в Казахстан.

Следеният отблизо месечен пазарен доклад на ОПЕК даде смесени сигнали за производството на Саудитска Арабия. Вторият най-голям износител на петрол в света казва, че производството му се е понижило леко през август спрямо рекордно високите нива от юли. Вторични източници като трейдъри, превозвачи и консултантски компании обаче казват за ОПЕК, че производството на Саудитска Арабия продължава да расте до 10,6 млн. барела дневно, пише MarketWatch.

В същото време ръст в производството има и от Иран, а като цяло ОПЕК произвежда по над 33,2 млн. барела дневно – ниво близо до рекордните стойности, достигнати от организацията.

Всичко това се случва 2 седмици преди неформалната среща на ОПЕК в Алжир, на която може да се дискутира отново темата за замразяване на производството. Срещата ще се проведе между 26 и 28 септември.

Още един любопитен поглед към петролния пазар идва от търсенията на потребители в Google. Наскоро търсенията на фразата „прекалено много петрол“ са изпреварили по брой търсенията на фразата „пикът(върхът) на петрола (от английски peak oil б.р.)“.

И макар да е ясно, че търсенията в Google далеч не обхващат всички петролни инвеститори и тенденции на пазара, те дават представа за преобладаващите настроения сред интересуващите се от пазара на черното злато.

Друг любопитен акцент е, че от началото на 2015 търсенията на фразата „петролни запаси“ надвишават търсенията на фразите „търсене на петрол“ и „предлагане на петрол“, пише Bloomberg.

От началото на търговската сесия към 14:50 ч. българско време петролните фючърси върху американския лек суров петрол с доставка през октомври се търгуват с поевтиняване от 2.27% до $44,84 за барел. Фючърсите върху Брента с доставка през ноември от своя страна губят 2,10%.

Последни новини
Още от Пазари