Вила на Лазурния бряг струва 1 млрд. долара

Имотът има 10 спални и голяма конюшня

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Ако си търсите имот в Европа, където да прекарвате всяка година лятото, вилата Villa les Cèdres на Лазурния бряг в Южна Франция е обявена за продажба.

Оценките за имота, който има 10 спални и голяма конюшня и е собственост на Campari Group, започват от 200 млн. евро и стигат до 1 млрд. евро.

Какво получавате срещу тази сума? Освен спалните и конюшнята къщата имат 50-метров плувен басейн, над 141 декара ботаническа градина и списък от известни бивши собственици и гости, включително бившия белгийския крал Леополд III, Чарли Чаплин и Елизабет Тейлър.

Макар че някои местни агенции казват, че заради спекулации цената може би е твърде висока, има опасения относно устойчивостта на пазара след последните терористични атаки, включително касапницата в Деня на бастилията в Ница.

Местните агенти на недвижими имоти разделят пазара в Южна Франция на луксозен (над 5 млн. евро) и суперлуксозен (над 10 млн. евро).

Според Александър Крафт, председател и главен изпълнителен директор на Sotheby's International Realty France “пазарът на Френската ривиера е доста потиснат от вече няколко години, особено за имоти от над 25 млн. долара“.

За Крафт ключов фактор за това е оттеглянето на руските купувачи. „От началото на украинската криза руските купувачи почти изцяло са изчезнали“, казва той.

“Сътресенията на китайските фондови пазари, Brexit и икономическите опасения допълнително отслабват търсенето. В резултат на това цените са се понижили с 20-25%, а предлагането е високо“.

Саймън Смолууд, управляващ директор в ипотечния брокер International Private Finance отбелязва подобна тенденция.

„Лазурният бряг има най-много купувачи“, казва той, цитиран от Investor.bg. “Преди пет години най-активните купувачи бяха от Русия и Източна Европа. Заради последните геополитически напрежения интересът от тяхна страна отслабва“.

Последни новини
Още от Пазари