Паундът остава уязвим на резки промени

Валутата поевтиня в петък с най-много от последните две седмици

Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Банкноти от 20 паунда. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Най-зле представящата се основна валута в света през 2016 започна да печели приятели, пише Bloomberg.

Old Mutual Asset Managers, управляващ 327 млрд. паунда ($427 млрд.) обяви, че е настроен позитивно спрямо представянето на британската валута, след като последните икономически данни във Великобритания сигнализираха, че страната е останала устойчива на вота от референдума. Непосредствено след това бичи настроените трейдъри бяха възнаградени с най-голямото седмично повишение на британската валута спрямо долара от повече от месец.

Графика 1. Седмично движение на цената на валутната двойка GBP/USD. Източник: Bloomberg

Съмненията относно скоростта, с която Фед ще повиши лихвените проценти, възникнали след като гуверньорът на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс каза, че трябва да бъде обмислена политика на определяне на по-високи цели за инфлацията, бяха още един определящ фактор за промяната, коментира базираният в Лондон ръководител на глобалните облигации в Old Mutual Марк Наш преди изявлението на Тереза Мей в петък относно процедурата по излизане на Великобритания от ЕС. 

Протоколът от последното заседание на Фед показа, че централните банкери са разделени по отношение на повишаването на лихвените проценти в близко бъдеще. Това постави долара под натиск и подпомогна британската валута.

Паундът поскъпваше спрямо по-голямата част от основните си конкуренти през тази седмица. Купувачите преподредиха позициите си, след като данните за инфлацията през юли и молбите за помощи при безработица надминаха очакванията, показвайки, че поне в краткосрочен план Великобритания не оправдава прогнозите, че Brexit ще доведе до икономическо забавяне.

В края на седмицата обаче инвеститорите напомниха, че паундът остава уязвим на резки промени в настроението на пазарите. Валутата поевтиня с най-много през последните две седмици в петък, след като правителството обяви, че ще стартира преговорите за напускане на ЕС през първата част на следващата година.   

Последни новини
Още от Пазари