Коя е източноевропейската валута с трудности след Brexit

Всички валути от групата нагоре спрямо паунда, без една

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

След вота на британците за напускане на ЕС валутите на държавите от Източна Европа поскъпнаха спрямо британския паунд. Всички валути от региона следват тази тенденция, като подредени според поскъпванията от най-голямото към най-малкото това са албанският лек, сръбският динар, хърватската куна, румънската лея, унгарският форинт, чешката крона, босненската марка и българският лев.

Поскъпванията не са сериозни, като не надхвърлят 1%, а за повечето валути са в рамките на 0,2%-0,4%:

Източник: Bloomberg

Една валута обаче бяха от тази тенденция. Става въпрос за полската злота, която е единствената губеща от региона след Brexit. Злотата поевтинява с 0,7% спрямо лирата от вота на британците насам и въпреки че възстанови по-голяма част от 4-процентното си поевтиняване си спрямо еврото, остава слабо представяща се спрямо паунда.

Причината за това полската валута да понесе най-сериозния удар в Източна Европа от референдума е, че Полша е страната, която получава най-голямо финансиране от еврофондовете. Полша е най-големият нетен бенефициент от бюджета на ЕС.

Стратегът от Bank of Tokyo-Mitsubishi в Лондон Лий Хардман каза, че злотата е една от най-уязвимите валути на развиващи се пазари, а мнението на анализаторите като цяло е, че тя трудно ще тръгне стабилно нагоре през следващата година.

Пазарите на опции също показват сходни настроения, като трейдърите са по-мечи настроени към злотата за следващите 12 месеца в сравнение с останалите източноевропейски валути.

Основният борсов индекс в Полша от своя страна загуби 6% от стойността си след вота във Великобритания.

Последни новини
Още от Пазари