Отрицателната доходност по бундовете е знак за липса на доверие към ЕЦБ

Според Pimco пазарите не вярват, че Европейската централна банка ще успее да възстанови европейската икономика

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Първото падане под нулата на доходността по германските 10-годишни държавни облигации е лошо за пазарите, защото показва липсата на доверие към европейската парична политика, казва Ричард Кларида, глобален стратегически съветник в инвестиционния фонд Pimco, цитиран от Investor.bg.

„Това ни казва, че пазарите не вярват, че Европейската централна банка ще успее да възстанови европейската икономика“, посочва Кларида.

ЕЦБ включи в своята програма за изкупуване на активи и корпоративни облигации без инвестиционен рейтинг, за да улесни кредитирането и да стимулира компаниите да харчат, така че да се ускори възстановяването.

Банката обяви, че миналата седмица е изкупила корпоративни облигации на стойност 348 милиона евро в рамките на програмата 1,74 трилиона евро за съживяване на ръста и инфлацията.

„Ниските лихвени проценти в чужбина може да засегнат способността на Федералния резерв на САЩ да повишава лихвените проценти“, казва Кларида. По думите му в тази среда Pimco търси компании и сектори, които не са прекалено зависими от ефективността на политиката на централните банки. Самият фонд смята, че тази ефективност изчезва.

Pimco вижда възможности в облигации с инвестиционен рейтинг и в някои развиващи се икономики.

Последни новини
Още от Пазари