Срещата на ОПЕК във Виена

Петролните министри не успяха да постигнат нова сделка, фиксираща тавана на производство, но избраха нов генерален секретар на ОПЕК

Срещата на ОПЕК - Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Срещата на ОПЕК - Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

ЪПДЕЙТ 18:30

Срещата на ОПЕК във Виена на 2 юни завърши без споразумение за цели на добива на произвеждания петрол. Това става за втори път от декември 2015. С консенсус бе избран за нов генерален секретар. нигериецът Мохамед Баркиндо на мястото на либиеца Ал Бадри. ОПЕК запази статуквото, съобщи Bloomberg.

**

Срещата на петролните министри във Виена продължи през целия ден на 2 юни. Основните теми, които бяха поставени пред картелната организация:

  1. Да се вземе решение за нова сделка фиксираща тавана на производство.
  2. Да се избере нов генерален секретар на ОПЕК.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е по-вероятно да заложи на политика на още по засилено производство на срещата на петролните министри във Виена на 2 юни, като част от плана за допълнително разширяване на производствения капацитет и пазарен дял на организацията.

Срещата на картела е първата възможност на новият саудитски енергиен министър Халид Ал Фалих, да наложи политика на още по засилено производство. В интервю за Райън Чилкот, BloombergTV на 2 юни във Виена петролният министър заяви, че вижда търсенето и предлагането да влизат в равновесие.

Саудитска Арабия официално съобщи, че има вероятност да се стигне до нова сделка, която би могла да включва дори Иран, ако тавана на производство бъде фискиран на 33 млн. барела дневно.

Продукцията в рамките на картела през април скочи до 32.76 милиона барела на ден, което е най-високия темп на производство от 2008 г.

Стратегията на Саудитска Арабия, най-големият производител и износител на суров петрол в света и картелната организация ОПЕК от средата на 2014 г. да извадят от пазара компаниите с висок марж на добив проработи успешно. Според доклада на Baker Hughes, резултатът е прекратяване на дейността на 68% от нефтените платформи в САЩ и срив на цените на петрол с над 70% през 2015 г.

В резултат на успешната картелна петролна политика, производството на петрол извън ОПЕК е на път към най-големия си спад от 1992 г.

Организацията на страните износителки на петрол на последната среща в Доха през април, отхвърли споразумението за таван на производството с Русия и най-големите страни петролни производителки извън пакта. Картела продължи да се придържа към ефективната стратегия на свръхпроизводство с цел разширяване на пазарните си дялове.

Суровият петрол се покачва близо 80% от 12 годишното дъно през февруари и близо 7% през месец май на фона понижаващото се производство в САЩ, прекъсване на доставките от Канада, поради пожарите в Алберта и атаките на петролни хъбове в Нигерия.

Петрола премина бариерата от 50 долара за барел през миналата седмица на 26 май, което е най-високото ниво от 7 месеца.

Броят на активните нефтени платформи в САЩ паднаха до 316 според доклада на Baker Hughes от 27 май, което е най-ниското ниво от октомври 2009 г.

Сорт Брент с доставка през август (LCOQ6), търгуван на борсата Intercontinental Exchange (ICE) в Лондон в 17:00 ч. се търгува на ниво от 49.05 долара за барел, което е 1.60% понижение за търговската сесия на 02 юни.

Цената на фючърсните контракти на американския лек суров петрол WTI с доставка през юли (CLN6) на стоковата борса в Ню-Йорк (NYMEX) в първата сесията за седмицата се търгуват на ниво от 48.13 долара на барел, което е 1.80% понижение за деня в 17:00 ч.

Последни новини
Още от Пазари