Стратегията на BlackRock за инвестиции на капиталовия пазар

Инвестициите на фондовите пазари надхвърлят доходността по облигациите

Централният офис на BlackRock Inc в Ню-Йорк - Daniel Acker/Bloomberg News Централният офис на BlackRock Inc в Ню-Йорк - Daniel Acker/Bloomberg News

BlackRock Inc най-голямата мултинационална инвестиционна корпорация в света, която управлява инвестиции за над 4.6 трилиона долара, специализирана в риск мениджмънт и управление на активи, официално съобщи на своите инвеститори, да избягват облигациите и да заложат на инвестиции на фондовите пазари. Стратегията на инвестиционната корпорация се базира на вероятността, Федералният резерв да повиши лихвените нива през юни или най-късно на заседанието на централните банкери през юли.

„Акциите са по-добрата инвестиция. Възвращаемостта от инвестиции на фондовия пазар надхвърля тези в държавни облигации и валути“, заяви Ричард Търнил, главен глобален инвестиционен стратег на базираната в Ню-Йорк, BlackRock.

Индексът на американския фондов пазар S&P500 базиран на пазарната капитализация на 500-те най-големи компании, емитирали обикновени акции листнати на NYSE и NASDAQ, следящ представянето на капиталовия пазар в САЩ е с много по-добра доходност, отколкото облигационния пазар.

 

 

Инвеститорите са изтеглили капитали над 1 милиард долара от фондовите пазари през последната година. Хеджфонд мениджърите са възпрепятствани от централните банки, поради монетарната политика за стимулиране на икономиките по света в условия на ниски лихви и вливане на ликвидност, което намалява обемите на търговия и предизвиква голяма волатилност на пазарите. Вдигането на лихвите ще повиши интереса към капиталовия пазар.

Глобалният инвестиционен стратег Търнил, в официално писмо до инвеститорите на BlackRock пише, че вероятността ФЕД да повиши лихвените проценти през следващите месеци сe базира на скока на фючърсните контракти по федералните фондове, които се повишават над 24% от края на април.

Инвеститорите очакват решението на Federal Open Market Committee (FOMC) в САЩ на срещата на централните банкери на 14-15 юни, като положителен ход за затягане на монетарната политика. Изявлението на председетеля на Федералния резерв на САЩ, Джанет Йелън на 27 май, базирано на положителните данни от икономиката на САЩ налагащи повишаване на лихвените проценти през следващите месец и вдигането на нивата през юни изглежда твърде „подходящо“. 

Коефициентът за увеличение на лихвените проценти от ФЕД през юни скочи до 30% и 74% до края на 2016 г.

Последни новини
Още от Пазари