Британският паунд преди референдума за Brexit

Рисковете за икономиката на Великобритания и ЕС

Лондонското Сити - Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Лондонското Сити - Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Британският паунд е най-добре представящата се валутна единица срещу десет валутни конкуренти през последните две седмици, след като достигна най-ниското си ниво от Голямата рецесия насам през февруари поради официалното обявяване датата на предстоящия референдум за напускане на Великобритания от членството в Европейския съюз

Британската валута е барометър за настроенията относно дебата за излизане на Великобритания от най-големия единен пазар в света. Стърлингът се покачи с близо 4% от седемгодишното дъно през февруари, когато британската валута се срина до нива 1,3833 долара за паунд. Възстановяването на валутата е знак, че и инвеститорите подценяват стабилността на икономиката и управляващите да се справят със ситуацията.

Рискът от изхода на предстоящия референдум през юни ще доведе до по-големи последствия за Европа при излизане на Великобритания от членството в Европейския съюз.

Международното проучване на института за социални изследвания Ipsos Mori показва, че 49% от европейците са на мнение, че Великобритания ще гласува на референдума на 23 юни „За“ излизане на страната от Европейския съюз и изхода може да предизвика ефекта на доминото. Ако британците гласуват през юни да напуснат ЕС, това ще рефлектира върху останалите страни членки, които също така, вече допускат гласуване в страните си.

Проучването сред британците показва, че 51% от анкетираните виждат страната им да остане в рамките на ЕС.

В анкeтата Ipsos Mori сред бизнес лидерите и компаниите, мнението е 50 на 50, което поставя бъдещето на търговията на страната към най-големия единен пазар в света под въпрос.

Brexit ще доведе до негативни последствия за ЕС смятат половината от анкетираните и това ще има отрицателно влияние за бъдещето и растежа на световната икономика.

Рисковете за британския паунд

„Паундът ще падне 15 на сто от сегашните нива, ако Великобритания гласува да напусне ЕС. Това би означавало спад до 1.23 долара за паунд. Ако решението е за оставане на страната в членството, това ще доведе до покачване на паунда от 3% до 5% от сегашните нива“, заяви Ричард Бенсън, управляващ директор в Millennium Global Investments, Лондон, управляваща над 16 милиарда долара.

Фактори извън Великобритания

Американският долар засили позиции срещу всички 16 основни валутни конкуренти, освен британския паунд, след като президентът на Федералния резерв на САЩ, Джанет Йелън заяви на 27 май, че увеличение на лихвените проценти през юни изглежда "подходящо".

Инвеститорите очакват решението за затягане на монетарната политика на Federal Open Market Committee (FOMC) в САЩ на срещата им на 14-15 юни, която е няколко дни преди референдума във Великобритания.

Банкери и инвеститори очакват данните за новосъздадените работни места данни от икономиката на САЩ, които оказват основно влияние върху решенията на Фед. Анализаторите на Bloomberg прогнозират пазара на труда да остане стабилен при 160 хил. новосъдадени работни места и 5% ниво на безработицата за месец май.

Коефициентът за увеличение на лихвените проценти от Фед през юни скочи до 30% и 74% до края на 2016.

Опциите хеджиращи риска от срив на паунда след гласуването, при решение за напускане на ЕС скочиха до най-високото ниво от 2003. Това е сигнал, че риска за напускане на Великобритания от единния пазар е все още високо оценяван от инвеститорите, които се презастраховат преди вота на 23 май.

Волатилността на търгуваната на форекс пазара валутна двойка GBP/USD скочи до шест годишен връх, след изявлението на ФЕД на 27 май. Британският паунд се повишава с 4% от седемгодишното дъно през февруари. Втората най-търгувана валутна двойка на форекс пазара GBP/USD е на ниво от 1,4640 долара за паунд в 15:35 часа, което понижение от 0,01% на дневна база.

Последни новини
Още от Пазари