Бурна седмица за пазарите в Турция

Пазарен коментар на Симин Демокан, 27.05.2016

Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg в Истанбул. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Седмицата е бурна за финансовите пазари в Турция, заради политическата несигурност и назначаването на новия министър председател, но инвеститорите си отдъхнаха, че поне заместник министър председателя Мехмет Шимшек запази поста си след промените. Това каза Симин Демокан, изп. продуцент на Bloomberg - Истанбул в пазарния си коментар за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Индексът Borsa Istanbul се покачва и общо за седмицата се е повишил с 3%, но този месец имаше загуби от 8%. Турската лира е най-лошо представящата се валута сред тези на развиващите се пазари – търгува се 2,94 за долар, макар за седмицата да е поскъпнала с 1%".

Доходността на 10 годишните облигации падна под 10%, след като във вторник при обявяването на кабинета наблюдавахме спад от 30 базисни пункта, каза още Демокан. "Инвеститорите в Турция очакват коментарите на управителя на Фед, Джанет Йелън, с които тя може да хвърли повече светлина върху прогнозите за лихвените проценти в САЩ". 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Пазари