Битката на петролните гиганти продължава

Петролни компании се борят за цена над 50 долара за барел, да спрат изтичането на инвестиции

Петролна рафинерия KazMunaiGas National Co Петролна рафинерия KazMunaiGas National Co

Петрола премина бариерата от 50 долара за барел, след доклада на Енергийната информационна агенцията (EIA) в САЩ за запасите от суров петрол, които намаляват в продължение на 11 поредни седмици.

Наличните количества барели петрол съхранявани на склад от американски фирми отчитат понижение от 4 226 млн. барела за седмицата приключила на 25 май. Активните нефтени платформи паднаха до 318 според последния доклад на Baker Hughes от 20 май.

Най-големите 50 публично търгувани петролни компании се нуждаят от средна цена от 53 долара за барел, за да спрат изтичането на инвестиции. Голяма част от производителите на шистов петрол в САЩ вероятно ще възобновят дейност, ако цените на американският лек сорт WTI се установят трайно над 50 долара за барел.

 

 

Стратегията на Саудитска Арабия, най-големият износител на суров петрол в света и картелната организация ОПЕК да извадят от пазара компаниите с висок марж на добив проработи успешно, като резултатът е прекратяване на дейността на 68% от нефтените платформи в САЩ през 2015 г.

Организацията на страните износителки на петрол отхвърли споразумението за таван на производството на последната среща в Доха с най-големите страни петролни производителки извън пакта. Картела се придържа към ефективната стратегия на свръхпроизводство.

Продукцията в рамките на картела през април скочи до 32.76 милиона барела на ден, което е най-високия темп на производство от 2008 г.

 

В резултат на успешната картелна петролна политика, производството на петрол извън ОПЕК е на път към най-големия си спад от 1992 г.

Петролните фючърси се повишиха над 80% след 12 годишното дъно отбелязано през февруари, когато барел петрол се търгуваше за 26.05 долара.

„Пазарът се движи към дефицит по-рано от очакваното на фона нарастване на търсенето и повишение в доставките, което изтреля цената на петрола до целта от 50 долара за барел“, заявиха от Goldman Sachs Group.

 

 

Халид Ал Фалих е новият петролен министър на Саудитска Арабия официално съобщи кралствотото на 7 май. Фалих е бивш изпълнителен директор на Saudi Aramco, който поема контрола над индустрията. След две десетилетия оттеглянето на Али Ал Наими ще даде възможност на Фалих, който е в обкръжението на принца, да стартира плана за частично приватизиране на най-голямата петролна компания в света Saudi Aramco, оценена за над 2 трилиона долара.

 

Срещата на петролните министри във Виена насрочена за 2 юни, ще бъде първата възможност на новият саудитски енергиен министър да наложи политика на още по засилено производство, като част от плана за допълнително разширяване на производствения капацитет и пазарен дял на организацията.

 

Членовете на Организацията на страните износителки на петрол имат най-ниските разходи за добив на ценната суровина, въпреки това се нуждаят от цени над 50 долара за барел, за да балансират дефицита в бюджета на страните си.

 

 

Запасите от суров петрол в Кушинг, Оклахома, най-големият хъб за доставка на американския сорт WTI и най-големият център за съхранение на петрол и петролни продукти в САЩ спадат с 649 000 барела, според доклада на American Petroleum Institute (API) от 25 май.

Сорт Брент с доставка през юли (LCON6), търгуван на борсата Intercontinental Exchange (ICE) в Лондон в 15:45 ч. се търгува на ниво от 49.04 долара за барел, което е 1.11% спад за търговската сесия на 27 май.

Цената на фючърсните контракти на американския лек суров петрол (WTI / CLN6) с доставка през юли се търгуват в последната търговска сесията за седмицата на ниво от 49.11 долара на барел, което е 0.75% понижение за деня в 15:45 ч.

Последни новини
Още от Пазари