Доларът е ключът за повишение на лихвите през юни в САЩ

Bloomberg индексът на щатския долар се покачва над 3% от годишното дъно

Трейдъри на пода на New York Stock Exchange (NYSE) - Photographer: Michael Nagle/Bloomberg Трейдъри на пода на New York Stock Exchange (NYSE) - Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

Федералният резерв изнесе протокола от заседанието на FOMC, като банкерите коригираха погрешното схващане на инвеститорите и изненадаха пазарите и отвориха отново въпроса за повишение на лихвените нива още през юни.

Протоколът на ФЕД

ФЕД очаква пазара на труда да продължи да се подобрява, както и перспективите за икономическата активност и инфлацията в средносрочен план. Банкерите оставиха отворена темата за затягането на монетарната си политика на следващото заседание насрочено за 14-15 юни, като залозите за вдигане на лихвените нива скочиха от 4% на 36%

Централните банкери имат сложна задача да претеглят икономическите данни, за да определят кога да бъде следващото повишаване на лихвените проценти.

Сложната ситуация идва от това, че при силни данни за икономиката на САЩ може да очакваме затягане на монетарната политика на ФЕД, но ако доларът е силен, това подтиска развитието на икономиката и фондовия пазар понижава капитализацията си, което се отразява неблагоприятно на печалбите и създаването на работни места.

Потенциален ход на ФЕД през юни може да има обратен ефект, тъй като силният долар забавя растежа на икономиката и влияе негативно върху цените на петрола, което намалява вероятността за повишаване на разходите по заемите.

Президентът на ФЕД Джанет Йелън и вицепрезидентът Стенли Фишър предупредиха, че поскъпването на долара ще ограничи темпа на затягане на монетарната политика и повишаването на лихвените нива.

„Федералният резерв е в капан и не може да повиши лихвите, защото това означава по-силен долар, което води до световен дефлационен натиск“, заяви Дъглас Бортуик, главен валутен стратег на Chapdelaine & Co, в Ню-Йорк.

Повишението на долара от средата на 2014 г. намалява перспективите за растеж на икономиката и повишение на инфлацията.

Силната валута оказва натиск върху американските компании, чиито основни приходи идват главно от чужбина. Приходите през последната година и половина намаляха, след като долара се повиши с над 25% от средата на 2014. Повече от една пета от компаниите в S&P 500 имат приходи главно от продажби извън САЩ.

Пазарната реакция

Пазарът още веднъж доказа, че е свръхчуствителен към политиката на ФЕД. Инвеститорите преоцениха вероятността на 36% за увеличение на основният лихвен процент още през юни.

Доларът скочи с над 100 пипса срещу обединената европейска валута минути след изнасяне на стенограмата през късната търговия на 18 май.

Индескът на сините чипове ДауДжонс (DJIA) се срина с над 200 пункта до нива от края на март, като се търгува в сесията на 19 май в 16 ч. на ниво от 17 430, което 0.30% понижение за деня.

Най-търгуваната валутна двойка на форекс пазара EUR/USD е на ниво от 1.1180 долара за евро в 16 ч. на 19 май, което е понижение 0.30% на дневна база.

Bloomberg индексът на щатския долар (Bloomberg Dollar Spot Index) измерващ силата на долара спрямо кошница от най-търгуваните 10 основни чуждестранни валути скочи до 7 седмичен връх, като отбеляза повишение от 0.80% в търговската сесия на 18 май. Спот индексът се покачва с над 3% от годишното дъно отбелязано на 3 май.

 

 

След период на продължителна неконвенционална монетарна политика, ФЕД трябва сега да се характеризира, като централна банка склонна постепенно да нормализира политиката си, въпреки забавянето на в растежа на световните пазари и международния климат.  

Последни новини
Още от Пазари