Инвестициите в ETFs на златни фючърси се повишиха с 25%

Златото е на най-успешно представящия се метал през тази година с покачване от 22%

Златни кюлчета - Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg Златни кюлчета - Photographer: Dario Pignatelli/Bloomberg

Инвестициите в борсово търгувани фондове на златни фючърси са се увеличили с 25% през последните две седмици до 63.2 метрични тона, след седем годишното дъно отбелязано през януари. Покупките на физически златни активи са се увеличили до 1 822.3 метрични тона, което е най-високото ниво от декември 2013 г

 

 

Златото е на най-успешно представящия се метал през тази година на фона отрицателните лихвени нива в Европа и Япония и намерението на Федералният резерв да затегне монетарната си политика.

Световната икономика в среда на отрицателни лихви и политика на количествените улеснения от страна на централните банки намалява пула от инвестиционни възможности, което прави златото добра алтернатива с по-ниски разходи за съхранение на физическите активи. Нестабилността на пазарите, увеличава волатилността и интереса на инвеститорите във времена на несигурност.

Федералният резерв на САЩ промени монетарната си политика, като повиши лихвените проценти от най-ниските нива от 10 години насам през декември 2015 г. до ниво от 0.5%, като знак на доверие в икономиката. Покачващото се доверие е положителен сигнал за растежа на икономиката, както и положителен за цените на акциите и негативен за цената на златото.

Инвеститорите оценяват вероятността само до 4% централните банкери да повишат основният лихвен процент на следващото заседание на FOMC (Federal Open Market Committee) насрочено за 14-15 юни.

Goldman Sachs Group Inc. повиши прогнозата си за цената на златото, след като очакванията Федералния резерв да повиши лихвените проценти до края на годината намаляха. По-високите разходи по заемите в САЩ обикновено се отразяват негативно на цената на златото и повишават стойността на долара.

Банката повиши краткосрочните си прогнози за цената на златото за три, шест и 12 месеца, съответно до $1,200, $ 1180, и 1150 $ за трой унция от $ 1100, $ 1050 и $ 1000 изнесени в доклад на 10 май.

 

 

Цената на златото се покачи с 22% от началото на годината, като достигна ниво от 1 303.82 долара за тройунция на 2 май, което е най-високото ниво от януари 2015 г. В първият работен ден на годината 04 януари се търгуваше на нива от 1063 долара за тройунция. Спот цената на златото в първата търговска сесия за седмицата започваща на 16 май е на ниво от 1288 долара за тройунция, което е 1.20% покачване за деня в 17 ч.

 

Последни новини
Още от Пазари