Apple инвестира $1 млрд. в китайска услуга за споделено пътуване

Производителят на iPhone ще помогне на най-големия конкурент на Uber в Поднебесната империя да изгради платформа за споделяне на пътувания

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският технологичен концерн Apple Inc инвестира 1 млрд. долара в китайската услуга за споделено пътуване Didi, правейки един от най-големите си залози в сферата на софтуера и услугите и удряйки по амбициите на Uber Technologies Inc. да се наложи в страната.

Производителят на iPhone ще помогне на най-големия конкурент на Uber в Китай да изгради платформа за споделяне на пътувания, която да обработва повече от 11 милиона превози на ден и да обслужва около 300 млн. потребители в цял Китай, каза Didi в изявление в петък, цитирано от Bloomberg. Така американският концерн се присъединява към други инвеститори, включително Alibaba Group Holding Ltd. и Tencent Holdings Ltd. - двата най-големи интернет холдинга в Китай. 

Apple е под натиск да намери други пазари, в които да разшири дейността си, след като растежът на основния бизнес със смартфони се забавя. Главният изпълнителен директор Тим Кук подчерта по-високия марж на печалбата при услугите и предположи, че компанията може да използва част от своите кешови наличности в размер на 200 млрд. долара за инвестиции в тази насока. Досега Apple най-вече закупуваше или подкрепяше малки компании, които разработват технологии, допълващи съществуващите предложения. Неговото най-голямо единично придобиване бе производителят на слушалки и на музикалната стрийминг услуга Beats.

Инвестицията в една от най-големите онлайн компании в Китай ще позволи на Apple да сключва партньорства на своя най-голям единичен пазар извън Съединените щати.

„Това ще даде на хората още една причина да използват Apple Pay и ще увеличи присъствието на Apple в Китай", каза Си Цън, анализатор в HSBC Securities Asia Ltd. „ Didi е добър партньор, това е един добър оператор, а и може да предостави допълнително сътрудничество с Alibaba и Tencent".

Последни новини
Още от Пазари