ОПЕК достигна най-високото ниво на производство на петрол от 2008 г

Производство на картелната организация през април е 32.76 милиона барела на ден

Петролна платформа - Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Петролна платформа - Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) достигна най-високото си ниво на производство от 2008 г. Общото производство на картелната организация е 32.76 милиона барела на ден през април.

Иран възстанови нивото от 3.56 млн. барела на ден от преди наложените поради ядрената програма международни санкции през ноември 2011 г.

Провалената сделка за замразяване на производствените нива в Доха през април даде възможност за увеличение на доставките от Саудитска Арабия, Ирак, Обединените арабски емирства, Кувейт и Нигерия.

Saudi Arabian Oil Co известнa също така, като Saudi Aramco ще повиши капацитета на производството с над 33% и добива от петролните полета Shaybah до 1 милион барела дневно, през следващите няколко седмици.

ОПЕК изпомпва над 500 000 барела на ден повече от средното изискване за картелната организация през тази година.

Стратегията на Саудитска Арабия, най-големият производител и износител на суров петрол в света и страните членки на ОПЕК да извадят от пазара компаниите с висок марж на добив проработи успешно. Според доклада на Baker Hughes, резултатът е прекратяване на дейността на 68% от нефтените платформи в САЩ и срив на цените на петрол с над 70% през 2015 г

Халид Ал Фалих е новият петролен министър на Саудитска Арабия официално съобщи кралствотото на 7 май. Фалих е бивш изпълнителен директор на Saudi Aramco, който поема контрола над индустрията и ще поддържа петролната политика непроменена, след оттеглянето на Али Ал Наими.

"Саудитска Арабия ще запази петролната си политика стабилна. Основната роля на кралството в поддържането на международните енергийни пазари остава непроменена, като планираме да укрепим позициите си, като най-надеждният доставчик на енергия в света“, заяви Ал Фалих в първия си работен ден в новия си офис.

Energy Information Administration's (EIA)

EIA на 11 май в 17:30 ч. изнесе доклада за наличните количества барели петрол държани на склад от американски фирми, като за седмицата приключила на 11 май, агенцията отчете понижение от 3.410 милиона барела.

EIA повиши прогнозата си за световното търсене на петрол през тази година с над 100 000 барела дневно до 95.9 милиона на ден.

Производството ще надвиши търсенето средно с 1.3 милиона барела на ден през първите шест месеца на 2016 г., в сравнение с 1.5 млн. барела от прогнозираните преди месец на фона изненадващо силното потребление през първото тримесечие на годината, според доклада на International Energy Agency.

"Данните от доклада потвърждават посоката на движение на цените на петрола към ребалансиране на пазара", заяви агенцията, която е съветник на 29 от най-индустриализираните страни в областта на енергийната политика. "Глобалният излишък на петрол ще се свие драстично към края на тази година."

Положителните резултати през първото тримесечие се дължат на доставките към Китай, Русия и засиленото търсене от страна на Индия, която се превръща в основен пазар на петрол и енергиини продукти.

 

 

Агенцията прогнозира, че производството на петрол извън ОПЕК ще се свие с 800 000 барела до 56.8 млн. барела на ден през 2016 г.

Драстичното намаляване в продукцията се дължи на ниската активност от страна на производителите на шистов петрол в САЩ, като активните нефтени платформи спаднаха до 328 според доклада на Baker Hughes изнесен на 6 май. Горските пожари в Канада през изминалата седмица застрашиха нефтените полета близо до Албърта, което понижи производството с близо 1 млн. барела дневно.

Фючърсите на Американският лек суров петрол West Texas Intermediate със срок на доставка през юни (CLM6) скочиха с 2 долара, след положителния доклад на EIA изнесен вчера, като WTI отбеляза повишение от 2.84% в търговската сесия приключила на 11 май. В ранната търговия на борсата NYMEX в Ню Йорк на 12 май, американските фючърси се търгуват на ниво от 46.70 долара за барел, което е повишение от 1% за деня.   

Последни новини
Още от Пазари