Една от най-екстремните спекулативни мании се разви в Китай

Как ще приключи тя

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

В световната история много пъти на пазарите са се формирали спекулативни балони – като започнем от лудостта около търговията с лалета в Холандия около 1637, до дотком и ипотечните балони. Всички те са приключвали зле за инвеститорите.

Рядко обаче инвестиционна мания е ескалирала толкова бързо, като бума в сектора на суровините в Китай през 2016. В рамките само на два бурни месеца, дневният оборот на търговията на пазарите на фючърси на суровини в Китай скочи със $183 млрд. По този начин оборът надхвърля дори най-нагорещените дни при формирането на балона на пазара на акции през миналата година. Обемите, търгувани на технологичната борса Nasdaq през 2000, изглеждат пренебрежимо малки спрямо случващото се в Китай в момента.

Всичко започна като логичен залог – че икономическите стимули в Китай и индустриалните реформи в страната ще доведат до недостиг на производствени материали. Ситуацията обаче бързо се превърна в мания, която няма много общо с реалността.

Следната графика показва огромния ръст в търгуваните обеми на фючърси в стомана, желязо и памук. В същото време откритите позиции – или броят на фючърсните контраки, които се търгуват – остава почти непроменен, като дори намалява. С други думи отварянията на нови позиции не надхвърлят затварянията, което показва спекулативния дух на случващото се, като интересът към фючърсните контракти като цяло очевидно не нараства, а целта е краткосрочна печалба.

Стигна се до абсурдни ситуации, като само за един ден беше изтъргуван толкова памук, че да се ушият панталони на всички хора по света и толкова соя, че да бъдат сготвени 56 млрд. порции тофу.

Сега спекулантите се изтеглят от пазара докато китайските власти въвеждат ограничения в търговията, за да предотвратят прекомерен ръст в инфлацията заради поскъпването на суровините и подкопаване на плановете неефективни производители да спрат производството.

Това е последният пример за бум, след който следва потоп, а анализаторите казват, че можем да очакваме още подобни случаи с увеличаването на стимулите в Китай, които увеличават и обема на средствата за спекулативни инвестиции.

Скокът в търгуваните обеми на фючърси на суровини в Китай се дължи и на влизането на пазара на много дребни инвеститори. Над 40% от търговията с фючърси на арматурно желязо през миналия месец се е осъществила през нощните сесии, когато търгуват главно дребни инвеститори, които през деня работят.

Поне 5 суровини в Китай поскъпнаха с над 50% след достигането на последното си дъно, но поскъпването остава далеч от реализираното на пазара на акции в Китай през миналата година, когато Shanghai Composite отбеляза ръст от 159%, а по време на дотком балона Nasdaq Composite нарасна с 256%.

Това, което прави търговията в Китай мания е самият обем на търговията. Оборотът на борсите в Далиан, Дженхоу и Шанхай скочи от средно дневно $78 млрд. през февруари до $261 млрд. през април.

Оборотът на 6 май достигна $125 млрд. - със $135 млрд. по-малко от пика, достигнат през април, докато цените на арматурата и желязната руда паднаха с почти 20%.

Регулаторите може да срещнат трудности с охлаждането на пазара без да предизвикат срив в цените.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Пазари